Les Useres

Plantilla:Infotaula geografia políticaLes Useres
les Useres (ca) Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Vista general de les Useres

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 11′ 06″ N, 0° 07′ 53″ O / 40.1849°N,0.1313°O / 40.1849; -0.1313
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Valencià
ProvínciaCastelló
Comarcal'Alcalatén Modifica el valor a Wikidata
CapitalUseras (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població985 (2023) Modifica el valor a Wikidata (12,21 hab./km²)
Gentiliciuserana, userà Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcatalà (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície80,7 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud401 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Partit judicialCastelló de la Plana
Dades històriques
Festa patronalSant Salvador i Crist de l'Agonia
Primera setmana d'agost
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataJaime Manuel Martínez Andrés Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal12118 y 12131 Modifica el valor a Wikidata
Codi INE12122 Modifica el valor a Wikidata
Codi ARGOS de municipis12122 Modifica el valor a Wikidata

Lloc weblesuseres.es… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: ajuntamentdelesuseres Twitter (X): ayunt_lesuseres Modifica el valor a Wikidata

Les Useres és un municipi valencià de la comarca de l'Alcalatén, a la província de Castelló. El municipi limita amb els municipis següents: Atzeneta del Maestrat, Costur, Culla, Figueroles, Llucena, la Serra d'en Galceran, Vall d'Alba i Vilafamés.

Atzeneta del Maestrat Culla
Atzeneta del Maestrat
La Serra d'en Galceran
Llucena La Vall d'Alba
Vilafamés
Figueroles Vilafamés
Costur
Vilafamés

Geografia[modifica]

Situat entre barrancs i muntanyes de la serra de la Creu, les Useres, amb la població dispersa per les masies (els masos en les Useres), inclou els llogarets de les Crevades, Mas Blanch, Pou d'En Calvo i Picando.

El terreny més baix del terme municipal es troba al Formany i els Molineres, a 200 metres, al costat de la rambla de la Vídua; i el més alt al Castellet, a quasi 779 msnm.

Incendi de l'estiu del 2007[modifica]

El 28 d'agost de 2007, unes obres il·legals sobre una torre elèctrica causaren un greu incendi que, a causa del fort vent de ponent i les conseqüents altes temperatures, s'estengué ràpidament per tot el terme i afectà també els termes d'Atzeneta, Costur, Llucena, Figueroles i l'Alcora. Tres dies de foc van deixar un total de 5.500 hectàrees carbonitzades a la comarca de l'Alcalatén.

Història[modifica]

El municipi formava part de la Tinença de l'Alcalatén i del senyoriu de les Useres, i va pertànyer successivament als Urrea —en aquella època era conegut com a Masies d'Urrea— i als comtes d'Aranda.

Les Useres té un origen iber, com així ho proven els diversos útils i ceràmica trobats en la vila vella. El domini musulmà va deixar una empremta profunda en estes terres amb l'inici de l'extracció del mineral de ferro a les Ferreries i la implantació del sistema de rec. Va ser Ximeno II d'Urrea qui les va conquistar per a la cristiandat, i Jaume I li concedí el senyoriu de l'Alcalatén el 1233. Al llarg de la seua història, el domini de les Useres ha passat per diverses mans: sota la jurisdicció del bisbat de Tortosa, dels comtes d'Aranda o de la corona. És curiosa la influència italiana en el municipi que, gràcies als comerciants de la llana, es va plasmar al llarg dels segles xvi i xvii en l'advocació dels patrons, sant Felip Neri, ermites de Santa Waldesca i Verge del Loreto i fins i tot alguns cognoms. En 1839, en les guerres carlistes, el general O'Donell va guanyar la decisiva Batalla de les Useres sobre el comandant carlí Ramon Cabrera, el tigre del Maestrat, que li va valdre el títol de comte de Llucena.

Economia[modifica]

Les Useres

L'activitat econòmica del municipi està basada en l'agricultura, la qual se centra en el cultiu de la vinya i la producció de vi en el celler vinícola de les Useres, així com el cultiu d'ametlers, oliveres, garroferes i cereals, sobretot blat i ordi. La ramaderia és la força econòmica amb més auge en l'actualitat, especialment en granges d'aviram i porcs.

El parlar de les Useres[modifica]

Té com a característica remarcable la desinència en -a de la primera persona del present d'indicatiu dels verbs de la primera conjugació: jo canta, jo puja...

Política i Govern[modifica]

Composició de la Corporació Municipal[modifica]

El Ple de l'Ajuntament està format per 7 regidors. En les eleccions municipals de 26 de maig de 2019 foren elegits 4 regidors del Partit Popular (PP), 2 del Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE) i 1 d'Avancem pel Poble-Compromís municipal (Avancem).


Eleccions municipals de 26 de maig de 2019 - les Useres

Candidatura Cap de llista Vots Regidors
Partit Popular Jaime Manuel Martínez Andrés 436 58,52% 4 (-1)
Partit Socialista del País Valencià-PSOE Rafael Porcar Valls 179 24,03% 2 ()
Avancem pel Poble Cristina Flors Barberà 130 17,45% 1 (+1)
Vots en blanc 0 0,00%
Total vots vàlids i regidors 745 100 % 7
Vots nuls 5 0,67%
Participació (vots vàlids més nuls) 750 91,58%**
Abstenció 69* 8,42%**
Total cens electoral 819* 100 %**
Alcalde: Jaime Manuel Martínez Andrés (PP) (15/06/2019)
Per majoria absoluta dels vots dels regidors (5 vots[1])
Fonts: JEC,[2] JEZ Castelló,[3] Periòdic Ara.[4]
(* No són vots sinó electors. ** Percentatge respecte del cens electoral.)

Alcaldia[modifica]

Des de 2011, l'alcalde de les Useres és Jaime Manuel Martínez Andrés, del Partit Popular (PP).[5]

Llista d'alcaldes des de les eleccions democràtiques de 1979
Període Alcalde o alcaldessa Partit polític Data de possessió Observacions
1979–1983 Manuel Gozalbo Ribes UCD 19/04/1979 --
1983–1987 José Luis Nebot Martí PSPV-PSOE 28/05/1983 --
1987–1991 José Luis Nebot Martí PSPV-PSOE 30/06/1987 --
1991–1995 José Luis Nebot Martí PSPV-PSOE 15/06/1991 --
1995–1999 José Luis Nebot Martí PSPV-PSOE 17/06/1995 --
1999–2003 Humilde García Pruñonosa PP 03/07/1999 --
2003–2007 Dèlia Valero Ferri PSPV-PSOE 14/06/2003 --
2007–2011 Dèlia Valero Ferri PSPV-PSOE 16/06/2007 --
2011–2015 Jaime Manuel Martínez Andrés PP 11/06/2011 --
2015–2019 Jaime Manuel Martínez Andrés PP 13/06/2015 --
2019-2023 Jaime Manuel Martínez Andrés PP 15/06/2019 --
Des de 2023 Jaime Manuel Martínez Andrés PP 17/06/2023 --
Fonts: Generalitat Valenciana[5]

Demografia[modifica]

A data de 2022, Les Useres tenia una població de 949 habitants (INE).[6]

Monuments[modifica]

Portada de l'església de la Transfiguració
  • Ermita de Sant Antoni. Data de 1622. De construcció popular, és una de les més benvolgudes del poble. S'hi guarda la imatge del Crist.
  • Ermita de Santa Waldesca. És un edifici petit, amb pintures de passatges de la santa.
  • Ermita Verge de Loreto.
  • Ermita del Crist. La influència italiana sobre el poble es pot constatar, sobretot a nivell religiós. L'ermita del Crist, la va construir un tal Pablo Fabro. I possiblement de la mateixa època és també la de Santa Waldesca i l'antiga de Loreto, que amb Sant Felip de Neri, tots ells italians, són patrons del poble.
  • Església de la Transfiguració del Senyor. S'alça sobre les restes del castell que hi havia i que ha desaparegut completament, igual que les muralles. És un temple renaixentiste de principis del segle xvii, amb pervivència d'elements gòtics en les voltes.

Llocs d'interés[modifica]

  • Font de Més Amunt. Molt pròxima al poble, i amb un ampli cabal que abastix d'aigua la població, rega les hortes i va servir en el passat de força motriu per als molins fariners com el molí de la Vila o molí de Mariano. És també un lloc d'esbarjo amb torradors, taules i seients i engrunsadores. Es pot accedir des d'un passeig directe des del nucli urbà, amb vistes del poble.
Paratge de la font de La Presola, Les Useres

Altres fonts són la font de la Ponsa, de les Murtes, font de la Presola i font de la Cova, que configuren un recorregut per realitzar activitats a l'aire lliure, aprofitant una gran xarxa de camins i senderes que conté el municipi, i que connecten amb les masies disseminades, entre les quals destaquen els nuclis dels Hostals, Pou En Calvo, Mas Blanch o Crevades.

Festes i celebracions[modifica]

Els pelegrins de les Useres[modifica]

Article principal: «Els Pelegrins de les Useres».

L'últim divendres d'abril de cada any el poble de les Useres rememora una antiga tradició que ens trasllada de ple a l'edat mitjana. Tretze hòmens —el guia i dotze pelegrins—, acompanyats pel capellà, tres cantors, el representant de l'Ajuntament, els clavaris i dènou muntures —les càrregues—, acomplixen la vella prometença d'anar fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Són els pelegrins de les Useres. Els pelegrins pregaven per aigua, collita i contra la pesta. Tot i que l'Església es va apropiar d'est antic ritu, la celebració és de procedència pagana. Alguns veïns de les Useres creuen que es tractava d'una cerimònia de celebració de l'edat adulta, on dotze jóvens s'acomiadaven dels progenitors i acompanyaven el pare —com encara se li diu al guia— cap al Penyagolosa.

Part del camí dels pelegrins, declarat Monument Natural per la Generalitat, va ser víctima de les flames al seu pas pel terme de les Useres.

Altres festes[modifica]

  • Festes patronals. Se celebren en la primera setmana d'agost, en honor de sant Salvador i al Crist de l'Agonia, amb bous, actes culturals, etc.
  • Processó al Piló de la Creu. Se celebra el cap de setmana següent al de la peregrinació a Sant Joan, amb una estructura semblant a la dels pelegrins, però amb la participació només de dones i xiquets. És tradicional el repartiment de la fogasseta i les orelletes de mel, i el berenar a la font de la Presola.
  • Sant Antoni. El 17 de gener, amb la típica matxà, l'arrastrà dels panderos, encesa de fogueres i repartiment de rotllos. Té a les Useres la seua continuació el cap de setmana següent en les masies dels Crevades, amb la celebració de Sant Antoni dels Hostals i les seues típiques carreres de cavalls.

Fonts externes[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Les Useres