Meninge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMeninges
Esquema de les meninges del SNC, que són les capes situades entre l'os i l'encèfal/medul·la espinal
Detalls
Llatímeninges Modifica el valor a Wikidata
Part desistema nerviós central Modifica el valor a Wikidata
artèria meníngia mitjana Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSH[1]
TAA14.1.01.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 231572 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.872
EB Onlinescience/meninges Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

Les meninges (del grec μῆνιγ-ξ/-γος, "membrana") són un teixit conjuntiu molt especialitzat que recobreix l'encèfal i el tub neural (medul·la espinal), que tenen una funció de protecció, com impedir lesions i infeccions cerebrals. Es distingeixen tres capes o meninges: la duramàter, la meninge aracnoide i la piamàter (de més externa a més interna).

Anatomia[modifica]

Duramàter[modifica]

La duramàter és la meninge més externa. La regió externa limita amb el periosti a l'encèfal i amb l'espai epidural al tub neural. Per la part interna limita amb l'espai subdural, just per sota queda la meninge aracnoide. L'espai subdural només apareix com a conseqüència d'una lesió que ocasioni una hemorràgia, en aquest cas la sang forçaria a separar-se les dues capes.

Meninge aracnoide[modifica]

La meninge aracnoide o, senzillament, l'aracnoide, és la meninge intermèdia, se situa entre la duramàter i la piamàter. Es tracta d'una capa avascular encara que a través d'ella passin vasos sanguinis que es dirigeixen cap a la piamàter. La meninge aracnoide se subdivideix en tres espais:

Piamàter[modifica]

La piamàter és la capa més interna de les meninges i està molt vascularitzada. Es troba en estret contacte amb l'encèfal, resseguint el contorn del teixit cerebral. Tot i estar en estret contacte sempre s'hi interposa una capa de processos glials.

Illustració de la revisió de l'obra d'Antonio Pacchioni Disquisitio anatomicae de durae meningis ... (Acta Eruditorum, 1703)

La piamàter és una capa prima en la que trobem fibroblasts similars als de les trabècules aracnoidees. També hi trobem molts vasos sanguinis rodejats per cèl·lules pials barrejades amb macròfags i limfòcits.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Meninge