Moliner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióMoliner
Tipus d'ocupació
menestral Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
molí i molta Modifica el valor a Wikidata

Moliner és la persona que té a càrrec seu un molí, en qualsevol de les seves variants (d'aigua, de vent, de sang, entre altres).

Els moliners a Mallorca[modifica]

L'ofici de moliner, que centrava la seva activitat en la molta de grans, apareix perfectament organitzat el 1441, i en ell s'integraren moliners d'aigua i de vent fins al segle xvi. La seva confraria era la de Sant Bernat,

El 1633 els moliners de la part forana se'n segregaren i es posaren sota la protecció del Santíssim Sagrament. El 1636, a causa de sèries dissensions, els moliners de vent se separaren dels d'aigua i formaren col·legi propi i confraria sota l'advocació de Sant Llorenç. A la part forana, el 1650 els moliners d'aigua de Sóller erigiren un col·legi a part, però conservaren l'advocació de Sant Bernat. Els moliners de vent de Manacor ho havien fet el 1634, mentre que els de Llucmajor, Montuïri i Felanitx ho feren el 1684.

Per les ordinacions conegudes se sap que sols tenien accés a la categoria de sobrepopsat de l'ofici els senyors de molí, que eren dos. Exerciren el càrrec sense rebre cap remuneració fins que, el 1533, se'ls concedí una gratificació anual d'un ducat d'or. Havien de tenir cura del llibre i de la caixa de l'ofici, proveïda de dos panys, i custodiar una clau per hom. Normalment, el senyor de molí no treballava directament, sinó que llogava el molí. El llogater havia de donar fermança al mostassaf, per tal que aquesta servís per esmenar els possibles fraus comesos en el molí. Per exercir de moliner, fos com a senyor o com a llogater, s'havia de pagar una confraria de 2 sous cada dissabte, i era expulsat del gremi qui no l'abonava. Si després de l'expulsió continuava treballant, se li imposava un ban de 100 sous.

Els traginers estaven, en part, sotmesos a l'ofici de moliners. Un altre cas era el dels moliners drapers, encarregats de l'adobament dels draps, que no s'integraven en el col·legi, sinó que depenien de l'ofici de paraires.[1]

Referències[modifica]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Moliner
  1. «Moliner». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 11. Palma: Promomallorca, p. 88. ISBN 84-8661702-2.