Tallat de cabells

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Imatge d'un perruquer tallant els cabells al carrer, a la Xina.

Per a un ésser humà un tallat, tall o tallada de cabells normalment descriu l'escurçament o la modificació del tipus de pentinat dels cabells. L'activitat de la perruqueria o saló de bellesa suposa arreglar els cabells i modificar d'aquesta manera l'aspecte exterior de la persona.[1]

Implica diferents tipus d'intervencions sobre els cabells, entre els que cal citar tallar, allisar, trenar, depilar, tenyir, descolorir, barrejar-los amb cabells falsos (ja sigui mitjançant una perruca o extensions postisses) o adornar-los de formes més o menys sofisticades que depenen de les diferents cultures i civilitzacions.

Costum[modifica]

Els humans de moltes cultures s'han tallat habitualment els cabells en lloc de deixar-lo créixer de manera natural. La forma de pentinar-los és també un senyal d'identitat cultural, social i fins i tot ètnica, i pot ser usada com una forma d'il·lustrar un estatus social o com a forma d'individualitzar la persona. Per tot això, té gran influència en el tallat de cabells, la moda en un moment donat en cada societat.

Els homes i les dones tenen de manera natural el mateix tipus i quantitat de cabells, sent el principal component dels cabells la proteïna anomenada queratina. Hi ha algunes diferències quant a la tendència a la caiguda dels cabells per l'edat, que és més comú en el cas dels homes. D'altra banda, el gènere sol influir des d'un punt de vista social, distingint-se en molts casos el tipus de tallat de cabells socialment acceptat pels homes i per les dones.

Cabells postissos[modifica]

Hi ha un mercat important a tot el món en el domini del tall de cabells i dels cabells en si mateixos. Es produeixen tant perruques com objectes per al pentinat i decoració dels cabells, així com eines per als barbers i perruquers. També hi ha un mercat de productes per a l'entrenament i ensenyament dels perruquers, amb perruques dissenyades amb aquesta finalitat.

En alguns països, normalment amb un nivell de desenvolupament mitjà o baix, la venda dels cabells d'hom mateix per a la fabricació de perruques pot ser una font significativa d'ingressos, que dependrà de la llargada, gruix, condició i color dels cabells.

Nota[modifica]

  1. CORTE DEL CABELLO Y TÉCNICAS COMPLEMENTARIAS. Editorial Paraninfo. ISBN 9788497327817 [Consulta: 1r juny 2011].