Usuari:Es Baluard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Usuari
Aquest viquipedista edita en nom de Es Baluard.
L'usuari afirma conèixer les normes relatives al conflicte d'interessos i es compromet a editar seguint el principi de neutralitat.
Sala d'Es Baluard.

Es Baluard és el Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma.

Fundat el 30 de gener de 2004, Es Baluard reuneix actualment un important fons d’art contemporani, d’autors balears o relacionats d’alguna manera amb les Illes Balears. A més d’exposar les obres que componen la seva col•lecció permanent, Es Baluard celebra exposicions temporals. Des de la seva fundació, ha acollit mostres d’artistes com Rebecca Horn (2004), Fabrizio Plessi (2004), Picasso (2006), Jaume Plensa (2006), Andy Warhol (2006), Joan Miró (2006 i 2008), Santiago Rusiñol (2007), Anselm Kiefer (2009), Robert Mapplethorpe (2009) i Joana Vasconcelos (2009), entre d’altres.

La gestió del museu corre a càrrec de la Fundació Es Baluard, integrada per Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma i Fundació d'Art Serra. El 2008 es constituí la Comissió d’Adquisicions, un òrgan format per experts propis i externs del museu, amb l’objectiu d’ampliar la col•lecció.

Ubicació[modifica]

El museu Es Baluard ocupa un lloc privilegiat en l’antic baluart defensiu de Sant Pere, un edifici del segle XVI ubicat en plena badia de Palma i dissenyat per l’enginyer italià Giovan Giacomo Palearo Fratin ‘El Fratín’. L’ampliació del museu, que consta de 25.027 metres quadrats, la meitat dels quals expositius, va córrer a càrrec dels arquitectes Jaime i Luís García Ruiz, Ángel Sánchez-Cantalejo i Vicente Tomás.

La Col•lecció[modifica]

La col•lecció d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma recull obres dels artistes i moviments principals que han confluït i conflueixen a les Illes Balears des dels inicis del segle XX fins a l’actualitat i les posa en relació amb les d’altres contextos artístics nacionals o internacionals.

Si bé la col•lecció comença en el moment que, amb el modernisme pictòric, es desenvolupa la renovació del paisatgisme a Espanya i un bon nombre de pintors, majoritàriament catalans, coincidiren a Mallorca –Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Hermen Anglada-Camarasa, Joaquín Sorolla o Antoni Gelabert-, i continua amb un recorregut per les avantguardes i fins els principals moviments de mitjans segle XX –amb artistes com Picasso, Joan Miró, Fernand Léger, René Magritte, Picabia, Van Dongen, Nicolas de Staël, Juli Ramis, Poliakoff, Wifredo Lam, entre d’altres-, fa especial incidència en els corrents artístics de la segona meitat del segle passat i els primers anys del segle XXI. En aquest sentit, atén la gran diversitat de llenguatges de la contemporaneïtat: des de la pintura i l’escultura al dibuix, la fotografia, el vídeo o la instal•lació –amb obres de Marina Abramovic, Miquel Barceló, Jim Bird, Christian Boltanski, José Manuel Broto, Miguel Angel Campano, Ramon Canet, Maria Carbonero, Anthony Caro, Toni Catany, Alberto García-Alix, Rebecca Horn, Ñaco Fabré, Anselm Kiefer, Imi Knoebel, Jorge Mayet, Joan Morey, José María Sicilia o Juan Uslé, entre d’altres.

El conjunt d’obres d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma està format per les adquisicions que realitza anualment el museu amb l’assessoria de la Comissió d’Adquisicions composta per experts externs i del propi centre, pels dipòsits de les institucions que fan part del Patronat –Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma i Fundació d’Art Serra-, per cessions temporals d’altres institucions, empreses, artistes o col•leccionistes particulars i per donacions que, en tots els casos, han de respondre als criteris de configuració de la col•lecció.

Exposicions[modifica]

  • 2004

La llum presonera al ventre de la balena. Rebecca Horn

I lavatoi dell’anima. Fabrizio Plessi

El gest multiplicat: ceràmiques de Picasso


  • 2005

Jocs i camins de Joan Brossa

Erró. Retrospectiva. 1958-2004

Pensar les formes. Escultures contemporànies a les col•leccions mallorquines

Becthold 80. Inici i obra recent


  • 2006

Joaquim Mir torna a Mallorca

Joan Miró i el món d'Ubú. Ubu aux Baléares

Amidament de Joan Coromines per Perejaume

Jaume Plensa. Jerusalem

La paraula pintada

Picasso i els llibres. Col•lecció Bancaja

Andy Warhol


  • 2007

Santiago Calatrava

Un segle de paisatgisme a les Illes Baleares

Rusiñol, la passió per Mallorca

Aporia

Antonio Calvo Carrión

M+M Col•lecció

Mallorca landscapes


  • 2008

Light messages

Jason Martin. Nomad

En privat 1

Francesca Martí. Echoes

80 i derives

Animar-te. 20 anys d'animació per ordinador a la UIB

Joan Miró. Cartells


  • 2009

Anselm Kiefer. Obres de la col•lecció Grothe

Power Food

Gabinet: Mallorca i la renovació del paisatge

Robert Mapplethorpe

Ilya & Emilia Kabakov. Under the snow

Juli Ramis visita Picasso, Marie Laurencin, Wifredo Lam, Wols, Archie Gittes, Joan Miró, André Masson, Nicolaes de Staël, Poliakoff, Fautrier.

Joan Cortés. Memòria de l'aigua

Paisatges Creuats. Mirades a la col•lecció d'Es Baluard

Joana Vasconcelos. Garden of Eden #2


Enllaços[modifica]