Ángel Corella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÁngel Corella

Ángel Corella el 2005 actuant com a Aminta, personatge de la pelicula "Buscando a Nemo" Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementÁngel Corella López
8 novembre 1975 Modifica el valor a Wikidata (48 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióballarí de ballet, coreògraf Modifica el valor a Wikidata
OcupadorPennsylvania Ballet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ArtBallarí Ballet
Influències
Karemia Moreno
Víctor Ullate
Premis
Primer Premi Concurs Ballet Nacional d'Espanya (1991)
Gran Premi i Medalla d'Or Concurs Internacional Dansa de París (1994)
Premi Internacional “Benois de la Danse” (2000)
Premi Emmy en El Llac dels cignes
Premi Nacional de Dansa d'Espanya (2002)
Premi Galileo 2000 (2009)

Lloc webangelcorella.org Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0179724 TMDB.org: 1378108 Modifica el valor a Wikidata

Ángel Corella López (8 de novembre 1975) és un ballarí espanyol, artista Principal de l'American Ballet Theatre, de la ciutat de Nova York.

Biografia i trajectòria[modifica]

Criat a Colmenar Viejo Madrid, va començar la seva formació en dansa clàssica amb Karemia Moreno, i posteriorment va continuar els seus estudis amb Víctor Ullate. El maig del 1991, va guanyar el Primer Premi en el Concurs de Ballet Nacional d'Espanya a València. El desembre de 1994, rep el Gran Premi i la Medalla d'Or del Concurs Internacional de Dansa de París i l'abril de 1995 s'incorpora a l'American Ballet Theatre com a solista, i obté la categoria de ballarí Principal només un any més tard. Els seus rols amb la companyia inclouen tots els ballets clàssics i nombroses peces contemporànies, a més d'altres creades per a ell pels coreògrafs més importants de la dansa moderna.

L'any 2000 fou guardonat amb el Premi Internacional “Benois de la Danse” (considerat l'Oscar del ballet) pel seu treball en Other Dances de Jerome Robbins. Aconseguí un premi Emmy per la seva interpretació en El Llac dels cignes juntament amb Gillian Murphy.

El 4 de novembre del 2002 el Govern espanyol li concedí el Premi Nacional de Dansa. El 2008 fou guardonat amb la Medalla Internacional de les Arts de la Comunitat de Madrid i amb l'Estrella de la Cultura de la ciutat de Salamanca. El 2009 el comitè de la Fundació Premi Galileo 2000 compost per Jack Lang, Irene Papas, Irina Strozzi, Marco Giorgetti i Alfonso de Virgilis concedeix a Ángel Corella el Premi Galileo 2000 pel seu "talent excepcional".

El 2001 creà la Fundació que porta el seu nom amb el propòsit de fomentar l'art de la dansa clàssica, facilitant els mitjans a ballarins que, per circumstàncies socials, econòmiques o d'altra índole, no poden completar la seva formació. Després de set anys de feina, un dels grans projectes de la Fundació, el Corella Ballet, va veure la llum i començà l'activitat l'1 d'abril del 2008, a la localitat segoviana de la Granja.

Ángel Corella el 2008.

Corella feu el seu debut a l'òpera La Gioconda d'Amilcare Ponchielli, ballant el rol principal en la "Dansa de les Hores" en el Teatre del Liceu, de Barcelona, l'octubre de 2005. El setembre del 2006 interpretà el mateix paper estrenant la nova coreografia de Christoper Wheeldon per a la "Dansa de les Hores" en una posada en escena de La Gioconda del Metropolitan Opera de Nova York.

Cap a finals del 2011, per problemes pressupostaris, la Junta de Castella i Lleó reduí el pressupost assignat a la companyia Corella Ballet. Per aquest motiu la Consellería de Cultura i Turisme i la Fundació Ángel Corella no prorrogaren el conveni que mantenien des del 2008.[1]

El 2011 aconseguí el suport de la Diputació de Barcelona i de l'Ajuntament i el 2012 canvia el nom a Ciutat de Barcelona Ballet i s'instal·la en aquesta ciutat.[1] Amb la intenció de dedicar-se a aquest nou projecte, anuncia la seva retirada de l'American Ballet Theatre. Per al 2014 està previst obrir, a Figueres, una escola de dansa que nodrirà de ballarins el Barcelona Ballet. S'espera que part del projecte serà finançat per la Generalitat i de la Diputació de Girona, i també de l'Estat.[2]

Ángel Corella és també estrella convidada del Royal Ballet de Londres, del Ballet d'Austràlia, de la Scala de Milà, del Ballet de Xile, del Ballet d'Hongria, del Ballet de Geòrgia, del Ballet de Finlàndia, del Ballet de Puerto Rico, de l'Asami Maki Ballet de Tòquio, del Bolshoi Ballet, del New York City Ballet i del Kirov Ballet de Sant Petersburg, amb els quals col·labora de manera habitual en les seves temporades de Ballet.

Ha ballat per a grans personalitats internacionals com la reina Sofía, la reina Isabel II, i princesa Margarida d'Anglaterra, Bill Clinton, George Bush i davant la primera dama nord-americana Michelle Obama.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «La companyia de dansa d'Ángel Corella es dirà ara Ciutat de Barcelona» (en castellà). El País, 12-01-2012 [Consulta: 14 desembre 2013].
  2. Europa Press «La escola de dansa i residència Àngel Corella serà realitat al setembre de 2014» (en castellà). 20 minutos, 15-03-2012 [Consulta: 14 desembre 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ángel Corella