Aayla Secura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAayla Secura

Cosplayer d'Aayla Secura a la Comic Con de Montreal de 2015
Tipuspersonatge de La guerra de les galàxies
Twi'lek Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perAmy Allen Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraLa guerra de les galàxies Modifica el valor a Wikidata
Universunivers expandit de La guerra de les galàxies i univers de La guerra de les galàxies Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciójedi i pilot de nau espacial Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatRepública Galàctica Modifica el valor a Wikidata
NaixementRyloth
MortFelucia Modifica el valor a Wikidata
Assassinat/da perclone trooper Modifica el valor a Wikidata
Altres
MestreQuinlan Vos i Tholme Modifica el valor a Wikidata
Membre dejedi Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Star Wars Databankaayla-secura Modifica el valor a Wikidata
Goodreads character: 122450

Aayla Secura és un personatge de ficció, pertanyent a l'univers de La Guerra de les Galàxies.

Aayla Secura va servir a l'ordre Jedi durant les Guerres clon. Aquesta Twilek blava del planeta Ryloth. Apareix a "L'atac dels clons", "La venjança dels Sith", interpretada per Amy Allen, una empleada de la companyia d'efectes especials Industrial Light & Magic, i a la sèrie d'animació "The Clone Wars".[1]

Havia sigut creada com personatge de còmic l'any 2000 per l'escriptor John Ostrander i el dibuixant Jan Duursema per a la sèrie de Dark Horse Comics Star Wars,[2][3] actualment part de "Llegendes", sent l'únic personatge creat en un còmic en aparèixer posteriorment a pel·lícules de franquícia.

Tenia un parell de tentacles (Lekku) que queien des del seu clatell gairebé fins a la seva cintura. Aayla va ser aprenent Padawan del Mestre Jedi Quinlan Vos; va lluitar a la Batalla de Geonosis i va sobreviure. Va ser enviada juntament amb el Mestre Jedi Ki-Adi Mundi i la mestra Shaak-Ti a Hypori, un planeta que va ser devastat per la Confederació de Sistemes Independents, on va enfrontar al General Grievous i va viure per explicar-ho. Va morir durant l'execució de l'ordre 66, al planeta Felucia a mans del Comandant Clon Bly.

Concepte i creació[modifica]

Per acompanyar el llançament de la pel·lícula Star Wars Episode I: The Phantom Menace al cinema el 1999, l'editorial de còmics Dark Horse va llançar un nou títol anomenat simplement "Star Wars" que després va canviar a "Star Wars: Republic". El primer número està datat el 16 de desembre de 1998. Els primers àlbums de la sèrie van posar en escena, el Jedi Ki-Adi-Mundi, un personatge introduït a The Phantom Menace.[4] A partir del número 19 publicat el 28 de juny de 2000, es presenta un altre heroi, el Jedi Quinlan Vos, l'aspecte del qual es desprèn d'un figurant de la pel·lícula.,[5] mentre que la seva història es deu íntegrament a la imaginació de l'escriptor John Ostrander. Per acompanyar l'heroi, el guionista crea una aprenent.[6] El dissenyador Jan Duursema li va donar inicialment un cap de peix, però canvia ràpidament per donar-li l'aspecte d'una Twi’lek com el personatge d'Oola, el primer personatge d'aquesta espècie creat el 1981 per George Lucas per a la pel·lícula El retorn del Jedi.[7] El nom d'Aayla és una variació del d'Oola. Per al nom, Ostrander el pren a un altre Twi'lek, Nat Secura, que va ser creat el 1995 per l'escriptora Shayne Bell per a un relat breu Bib Fortuna's Tale de la col·lecció Tales from Jabba’s Palace. Ostrander va convertir a Nat en cosí d'Aayla a l'aventura Rite of passage.[8]

Referències[modifica]

  1. «Aayla Secura» (en anglès). StarWars.com. [Consulta: 15 setembre 2019].
  2. Ostrander, John; Duursema, Jan; Magyar, Rick (en anglès) Star Wars. Dark Horse Comics, 19, 28-06-2000.
  3. «Star Wars #19» (en anglès). Grand Comics Database. [Consulta: 16 setembre 2019].
  4. Hidalgo, Wallace & Windham 2012, p. 201
  5. «Le guide des secrets de la prelogie - Arrivée sur Tatooine» (en francès). Starwars-universe.com. [Consulta: 26 octubre 2019].
  6. Hidalgo, Wallace & Windham 2012, p. 215
  7. Duursema, Jan. «Original concept art for Quinlan Vos and Aayla Secura - Yes, Aayla was almost a little fish girl.» (en anglès). Facebook. [Consulta: 26 octubre 2019].
  8. Duursema, Jan; Ostrander, John (en angles) Star Wars. Dark Horse Comics, 42-45, 2002.

Bibliografia[modifica]

  • Hidalgo, Pablo; Wallace, Daniel; Windham, Ryder. Générations Star Wars (en francès). Hors Collection, 2012, p. 328. ISBN 2-2580-9895-5.