Vés al contingut

Afèresi (medicina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'afèresi és la tècnica mitjançant la qual se separen els components de la sang, de manera que són seleccionats els necessaris per a la seva aplicació en medicina, mentre la resta són retornats al torrent sanguini.

Finalitat de l'afèresi[modifica]

La finalitat de l'afèresi és l'extracció d'un component sanguini destinat a la transfusió o per al tractament d'algunes malalties que necessiten l'eliminació d'un component patològic de la sang.

Descripció del procés de l'afèresi[modifica]

Donació de sang

El procediment de l'afèresi consisteix a connectar per via venosa a través d'un o dos accessos al donant o al pacient, a una màquina separadora de cèl·luless (glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes), mitjançant un equip de bosses i tubs de recol·lecció estèrils. La sang arriba al separador cel·lular, on es processa i se selecciona el producte a recol·lectar, i la resta de la sang és retornada al pacient o al donant. Segons el tipus de màquina de recol·lecció i el producte que es pretén obtenir, l'afèresi pot durar entre 30 minuts i dues hores.

Els criteris de selecció del donant són els mateixos establerts per a la donació de sang. Aquest procediment es realitza sota la supervisió de personal mèdic i d'infermeria amb experiència en aquest tipus de donació.

Periòdicament, durant l'afèresi, es realitzen una sèrie de controls de la donació com ara el pols, la tensió i l'estat general del donant o pacient.

Efectes secundaris[modifica]

  • Durant les afèresis els efectes secundaris més freqüents són les rampes musculars (especialment la sensació de formigueig als llavis), que se solucionen amb certa facilitat subministrant calci.
  • Altres efectes secundaris de molt baixa freqüència són: hipotensió causa de la circulació extracorpòria, malestar general o síncope.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]