Agapit de Constantinoble

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAgapit de Constantinoble
Biografia
Naixementsegle VI Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VI Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiaca, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle VI Modifica el valor a Wikidata)
Obra
Obres destacables

Agapit de Constantinoble (Constantinoble, segle VI - segle VI) va ser un diaca de l'església de Santa Sofia a Constantinoble (cap el 500). Va ser un reputat tutor de Justinià i autor d'una sèrie d'exhortacions en setanta-dos capítols breus dirigits cap al 527 a Justinià (Patrologia Graecae, LXXXVI, 1153–86).

Les primeres lletres de cada capítol formen un acròstic de dedicatòria que diu: "L'humilíssim diaca Àgàpet al sagrat i venerable emperador Justinià" (ἔκθεσις κεφαλαίων παραινετικῶν σχεδιασοθασθασθθ). El renom amb què es va tenir aquesta obra es desprèn del seu títol comú, és a dir. les Seccions Reials (σχέδη βασιλικὰ).[1]

El llibre tracta, en termes generals, dels deures morals, religiosos i polítics d'un governant. En la forma és bastant sentenciós i retòrica, i s'assembla molt a una obra similar a la novel·la de Barlaam i Josafat. Tots dos semblen estar basats en Isòcrates, Basili el Gran i Gregori de Nazianz.[2]

Fou tutor de Justinià I al que, quan fou proclamat emperador va escriure una carta amb consells, carta que se inicia amb les paraules ἔκθεσις κεφαλαίων παραινετικῶν σχεδιασθεῖσα per les que és coneguda, i que fou publicada a Venècia el 1509 i traduïda al francès el 1612.

Referències[modifica]

  1. Christie, Albany James [2010-06-08]. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1, 1867, p. 69. «Agapetus (3)» 
  2. «Agapetus» (en anglès). Catholic Encyclopedia. The Encyclopedia Press [Nova York], 1, p. 202.