Agató d'Alexandria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAgató d'Alexandria
Biografia
Naixementsegle VII Modifica el valor a Wikidata
Egipte Modifica el valor a Wikidata
Mort13 octubre 680 Modifica el valor a Wikidata
Egipte Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Sant Marc Modifica el valor a Wikidata
Patriarca Copte d'Alexandria
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAntigues esglésies orientals Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata

Agató d'Alexandria (en copte Ⲁⲅⲁⲑⲟⲩ, en àrab أغاثون) va ser patriarca Copte d'Alexandria de l'any 661 al 677.

Va ser deixeble del patriarca Benjamí. Benjamí va haver de fugir d'Alexandria durant un temps per la persecució contra ell que va organitzar el patriarca ortodox Cir i va deixar Agató al càrrec. Agató recorria els carrers i els mercats de la ciutat durant el dia vestit de fuster, i durant la nit amb túnica de sacerdot. Anava també per les cases predicant als creients. Va seguir fent això fins a la conquesta àrab d'Egipte que va permetre el retorn a Alexandria del patriarca Benjamí.

Durant el seu patriarcat es va acabar l'església de sant Macari (Deir Anba Makar àrab: دير الأنبا مقار, Dayr al-Anbā Maqār) al desert de Scetis o Uadi el Natrun.

Quan Benjamí va morir, Agató va ser escollit patriarca, quan governava Muàwiya ibn Abi-Sufyan. En algun moment del seu papat, va ser perseguit per un patriarca melquita anomenat Teodosi, que exercint la seva autoritat, emparada per l'emperador romà d'Orient cobrava grans impostos a Agató. El poble odiava a Teodosi, que va ordenar que qui veiés Agató pel carrer el matés. Per aquest motiu, Agató va estar amagat a la seva cel·la fins que Teodosi va ser destituït del càrrec. Basant-se en les creences de l'església, va escollir el seu successor a partir d'un somni on un àngel li va dir qui l'havia de succeir. L'Església Ortodoxa Copta el considera sant.[1]

Referències[modifica]

  1. «The Departure of St. Agathon, 39th Pope of Alexandria». CopticChurch.net. St. Mark's Coptic Orthodox Church. [Consulta: 26 setembre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Meinardus, Otto F. A. Two thousand years of Coptic Christianity. El Caire: American Univ. in Cairo Press. 2002, p. 275. ISBN 9789774247576