Agent geològic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els agents geològics són sistemes naturals capaços de modificar el relleu i l'estructura de l'escorça terrestre. Es divideixen en dos grups:

Agents geològics externs[modifica]

L'acció dels agents geològics externs es manifesta en els processos d'erosió (desgast de les roques i arrencada dels fragments o partícules), transport (dels materials arrencats) i sedimentació (dipòsit dels materials transportat).

Entre els agents geològics externs hi ha:

  • El vent: Duu a terme la seva acció per tota la superfície terrestre. És un agent eficaç en absència de vegetació, on hi ha materials fins solts, i vents constants, com als deserts i les platges.
  • Les glaceres: Tenen una capacitat d'erosió i transport molt gran. L'acció està restringida a les zones polars i d'alta muntanya.
  • Les aigües salvatges: Són les que corren per la superfície després d'una pluja forta. Tenen una gran capacitat erosiva als llocs on les pluges són escasses, però molt torrencials.
  • Els rius són corrents naturals d'aigua que flueixen amb continuïtat des del naixement fins a desembocar a un mar o oceà. El seu curs se sol dividir en tres parts o sectors:[3]
    • Curs alt: l'aigua circula ràpidament i amb molta força a causa del fort pendent. El procés geològic que més abunda és l'erosió.
    • Curs mitjà: El pendent és més suau i l'aigua circula més lentament que en el curs alt del riu. El procés geològic que hi predomina és el transport de materials.
    • Curs baix: disminueix la seva velocitat perquè circula per terrenys de molt poca pendent. El procés geològic que més abunda és la sedimentació.
  • Les aigües subterrànies: L'acció erosiva consisteix a dissoldre les roques del subsòl solubles, principalment les calcàries i els guixos.
  • El mar: El mar està format per aigua. Duu a terme la seva acció a les costes i als penya-segats, on les ones els desgasten i els corrents marins transporten els materials.
  • Els éssers vius. L'acció del microorganismes (per les substàncies que produeixen), de les plantes (per les arrels) i dels animals afecta a les roques, en les diferents fases de meteorització, erosió i sedimentació.[4]

Referències[modifica]

  1. «Agent geològic». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Geología. Madrid: Anaya, 1988. ISBN 84-207-1396-1. 
  3. Enciclopedia Visual. Salvat, 1980, p. Vol. 4. p. 98-99. ISBN 84.345.3943-8. 
  4. «Geología: Agentes externos». Arxivat de l'original el 2021-02-08. [Consulta: 8 febrer 2021].