Aitutaki

Plantilla:Infotaula geografia políticaAitutaki
Imatge

Localització
Map
 18° 51′ S, 159° 47′ O / 18.85°S,159.79°O / -18.85; -159.79
Geografia
Part de
Superfície18,05 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Altitud58 m Modifica el valor a Wikidata

Mapa d'Aitutaki
Vista des de Maungapu

Aitutaki és una de les illes Cook meridionals, situada a 225 km al nord de Rarotonga.

Geografia[modifica]

Aitutaki és quasi un atol de forma triangular, amb una illa volcànica, Araura, i una llacuna encerclada per un escull amb 13 illots baixos de corall. L'illa d'Araura té una superfície de 17 km² i una altitud màxima de 124 m al mont Maungapu. Els illots tenen en total una superfície de 2,4 km². La llacuna té una profunditat entre 1 i 3 m, amb un fons de sorra que li dona un característic color turquesa transparent.

La vila principal és Arutanga a la costa interior de l'illa. La població era de 1.946 habitants al cens del 2001. A la punta nord del triangle disposa d'un aeroport. El turisme és cada cop més important, atret per la imatge idíl·lica d'illes deshabitades amb platges de palmeres vora una llacuna blava.

Història[modifica]

Els polinesis es van establir a Aitutaki probablement al segle x. Les llegendes expliquen l'existència de tres grans avantpassats: Ru, Te Erui i Ruatapu (probablement de Raiatea). Altres llegendes expliquen una colonització des de les illes Tonga.[1]

El primer contacte europeu va ser amb el capità Bligh, el 1789 poc abans de l'amotinament del HMS Bounty.

Aitutaki significa literalment «portat per déu», però l'origen és incert i podria ser una derivació amb un altre significat. Blight el va anotar com Wytootackee, i els tahitians l'anomenaven Tootate.[1]

Davant els rumors d'una annexió francesa, el cap d'Aitutaki va demanar el protectorat britànic i va ser annexat el 1888 i més tard inclòs a la federació de les illes Cook.

Des de 1932 Aitutaki té un servei postal propi amb uns segells apreciats pels col·leccionistes. Són impresos per Heraclio Fournier a Vitòria.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aitutaki