Vés al contingut

Al-Djulanda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAl-Djulanda
Dades
Tipusdinastia Modifica el valor a Wikidata

Els Al al-Julanda o Banu l-Julanda (àrab: آل الجلندى, Āl al-Julandà o بنو الجلندى, Banū al-Julandà) fou una dinastia que va governar l'Imamat ibadita d'Oman. Ja regnaven al segle vii i apareixen encara al segle ix.

La família al-Julanda de la tribu dels Banu Maawil de Suhar dominava Oman al segle VII però s'enfrontava a altres tribus de l'interior dirigides per la dels al-Atik, sota la direcció de Lakit ibn Màlik al-Atikí. Estaven a punt de perdre el poder quan el 629 el general musulmà Amr ibn al-As fou enviat a la zona i va expulsar a les tribus atacants i va restablir als germans Jàyfar i Abd al-Julanda, caps de la dinastia governant, en tot el seu poder. Arran d'això, els dos germans van afavorir l'islam.

El 632, durant la Ridda, Lakit ibn Màlik al-Atikí va intentar altre cop prendre el poder i Amr va haver de sortir del país però el mateix 632 la revolta fou reprimida per Íkrima ibn Abi-Jahl, i durant força temps els al-Julanda van restar els sobirans absoluts d'Oman.

En temps del califa Uthman, va pujar al tron Abbad ibn Abd al-Julanda que va governar fins a la seva mort el 686 en lluita contra els khawàrij de la Yamana, i el van succeir els seus fills Saïd i Sulayman ibn Abbad al-Julanda. Aquestos dos germans foren expulsats d'Oman per al-Hajjaj ibn Yússuf (governador d'Iraq el 694) i el país unit al califat.

Imams[modifica]

Al-Julanda ibn Massud ibn Jàfar, de l'antiga família reial, havia adoptat les doctrines kharigites ibadites i el 749, en la part final de la guerra civil que va posar fi a la dinastia omeia i va portar al tron als abbàssides, fou escollit com a primer imam ibadita.

Va morir el 751 a mans de Khàzim ibn Khuzayma, general enviat pel califa as-Saffah. Durant uns anys el país fou teatre d'una virtual guerra civil entre el governador abbàssida i els al-Julanda i els ibadites. Finalment el 793 els ibadites van triomfar però van escollir un nou imam fora de la família al-Julanda, imam que va tenir residència a Nazwa, i pertanyé (excepte en algun cas aïllat) a la tribu dels Yàhmad.

A partir del 844 van esclatar noves lluites civils entre els al-Julanda i els ibadites a les que es van afegir les rivalitats tribals entre els Azd Uman i els Nizar. El 892 la tribu dels Banu Sama ibn Luayy va cridar en ajut contra els ibadites al califa abbàssida al-Mútadid (892-902); un general i governador hi fou enviat (Muhàmmad ibn Nur, governador de la província de Bahrayn o Aràbia Oriental) i el darrer imam Azzan ibn Tamim fou derrotat per les forces abbàssides el 893.

Llista d'imams[modifica]

Imams Tribu Residència Començament del regnat Referència
Transliteració dels noms àrabs Noms en àrab
Al-Julanda ibn Massud ibn Jàfar ibn al-Julanda الجلندى بن مسعود Azd ? 751 [1]
Muhàmmad ibn Abi-Affan محمد بن أبي عفان Azd Nizwa ? [2]
Al-Wàrith ibn Kaab الوارث بن كعب Yahmad Nizwa 801 [3]
Ghassan ibn Abd-Al·lah غسان بن عبد الله Yahmad Nizwa 807 [4]
Abd-al-Màlik ibn Humayd عبد المالك بن حميد Azd ? 824 [5]
Al-Muhannà ibn Jayfar المهنا بن جيفر Yahmad Nizwa 840 [6]
As-Salt ibn Màlik الصلت بن مالك Azd ? 851 [7]
Ràixid ibn an-Nàdhar راشد بن النظر ? ? 886 [7]
Azzan ibn Tamim عزان بن تميم ? Nizwa 890 [8]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]