Vés al contingut

Al-Jawharí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAl-Jawharí
Biografia
Naixement(ar) العباس بن سعيد الجوهري Modifica el valor a Wikidata
c. 800 Modifica el valor a Wikidata
Bagdad (Califat Abbàssida) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 860 Modifica el valor a Wikidata (59/60 anys)
Bagdad (Califat Abbàssida) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perIntent de demostrar el 5é Postulat d'Euclides
Activitat
Camp de treballMatemàtiques i astronomia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, astrònom, astròleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCasa de la Saviesa Modifica el valor a Wikidata
Influències
Influències en

Al-Jawharí (àrab: العباس بن سعيد الجوهري) (Bagdad, c. 800 - Bagdad, c. 860), de nom complet: Al-Abbàs ibn Saïd al-Jawharí, va ser un matemàtic àrab del segle ix.

No es coneix res del cert de la seva vida. Tampoc es conserva cap de les seves obres que només coneixem a través de comentaris o referències d'altres autors. Se sap[1] que va participar en observacions astronòmiques a Bagdad els anys 829-830 i a Damasc els anys 832-833 a partir de les quals va fer unes taules astronòmiques, avui perdudes, de les que només es tenen referències indirectes.

Dues són les referències directes conegudes:

Aquest intent de demostració és important en la història de la geometria perquè parteix d'un altre intent no reeixit de Simplici i que no es basava en el concepte d'equidistància com molts altres intents de demostració, sinó en el de l'existència d'un triangle de mida arbitrària.

Referències[modifica]

  1. Selin, Helain (ed.). Encyclopaedia of the History of Science, Technology and Medicine in non-Western Cultures (en anglès). Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1997. ISBN 0-7923-4066-3. 
  2. Sabra, 2008, p. x.
  3. De Young, 1997, p. 153 i ss..
  4. Rosenfeld, Boris A. A History of non-Euclidean Geometry (en anglès). New York: Springer Verlag, 1988, p. 46-49. ISBN 0-387-96458-4. «conté una completa exposició del que Nassir-ad-Din at-Tussí diu d'aquesta demostració» 
  5. Jaouiche, K. La Théorie des Parallèles en Pays D'islam (en francès). Paris: J.Vrin, 1986, p. 37-44. ISBN 2-7116-0920-0. «Aquest autor translitera el seu nom al francès com Al-Gauharí 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Al-Jawharí» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Sabra, A.I. «Al-Jawharī, Al-» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 17 març 2024].