Vés al contingut

Al mar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de cançóAl mar
Tipusobra de composició musical Modifica el valor a Wikidata
ArtistaManel
ObraEls millors professors europeus
Publicat2008
Llançament2008
Gènerepop
Durada3:28
Llenguacatalà
DiscogràficaDiscmedi
LletraGuillem Gisbert Puig
MúsicaGuillem Gisbert Puig i Roger Padilla
PaísEspanya Modifica el valor a Wikidata
Els millors professors europeus
← #7 «Nit freda per ser abril»
#9 «Els guapos són els raros» →

«Al mar» és una cançó del disc Els millors professors europeus de Manel i un dels temes més populars del grup. Es va publicar el 2008.

Anàlisi[modifica]

Al mar narra la història d'amor d'una parella i com evoluciona la seva relació a partir de les activitats que han fet junts. Banyar-se al mar junts és quelcom que encara no han fet plegats i que és el seu major símbol, d'aquí el títol del tema, que es va repetint com a tornada al llarg de les diferents estrofes. Per això el mar actua com a element estructurador de les tres parts de la cançó, que representen el passat, el present (a la platja) i el futur de la parella, quan tornaran a repetir el bany.[1]

La línia de contrabaix inicia el tema i després s'hi afegeixen els altres instruments, entre ells l'ukelele, i la veu masculina principal. La música va ser creada en combinació per dos membres de la banda, Roger Padilla i Guillem Gisbert i aquest últim és l'autor del text. La melodia es basa en les pujades de to quan s'esmenta el mar i un tema que es va repetint. La darrera part té a veure amb la fantasia, ja que imagina el que podria passar i aquesta barreja entre desig i vida quotidiana és una de les claus del text, ple de contrastos, ja que combina un retret[2] (la parella no ha fet una cosa tan senzilla com anar junts al mar) amb una alegria (encara hi ha molt recorregut per a la parella) que s'acaba imposant gràcies al ritme viu de la melodia i la manera despreocupada de cantar la lletra.

Versions[modifica]

L'èxit de la cançó ha propiciat algunes versions per part d'altres grups, com ara Marta&Gregori (duet format per components de Xeic! i Vitruvi). Fins i tot han aparegut versions promocionals paròdiques, com per exemple les de la productora Minoria Absoluta, on es va alterar la lletra en dues ocasions, "Al bar!" i "Neymar".[1] A l'última gira, la banda toca una versió amb un sampleig de 'Mi Gente' de J Balvin.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Enderrock. La veu d'un poble. 100 cançons per explicar Catalunya al món, 2013, p. 141 [Consulta: 27 febrer 2016]. 
  2. Bianciotto, Jordi. 501 cançons catalanes que has d'escoltar abans de morir. Barcelona: Grupcultura03, 2014, p. 500. ISBN 9788415642930 [Consulta: 27 febrer 2016]. 
  3. «Manel, Mi Gente i les coses bones de passar a l'eternitat • Ràdio Capital de l'Empordà», 15-08-2021. [Consulta: 18 març 2023].