Vés al contingut

Alfabet gali

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula sistema d'escripturaAlfabet gali
TipusMongolian writing system (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CreadorAyuush Güüsh
Creació1587 Modifica el valor a Wikidata
Basat enalfabet mongol tradicional Modifica el valor a Wikidata
Sistema pare
Alfabet arameu
  • Alfabet siríac
    • Alfabet sogdià
      • Alfabet mongol clàssic
        • Alfabet gali

L'alfabet gali (conegut també com a alfabet ali gali o ali-gali; en mongol (ciríl·lic): Али-гали үсэг Ali-gali üseg, tradicional: ᠠᠯᠢ ᢉᠠᠯᠢ ᠦᠰᠦᠭ Ali Gali ȯla sevȧg; sànscrit: आलि कालि āli kāli) és una extensió de l'alfabet mongol clàssic inventada al 1587 pel traductor Ayuush Güüsh (en mongol: Аюуш Гүүш), que es va inspirar en el tercer dalai-lama, Sonam Gyatso.

S'hi han afegit uns caràcters per transcriure termes relacionats amb el budisme provinents dels idiomes tibetà i sànscrit, i posteriorment també del xinés. Alguns d'aquests caràcters es continuen emprant hui per a transcriure noms estrangers.[1]

Alguns autors, com per exemple Isaac Taylor en el seu llibre The Alphabet: an account of the origin and development of letters (1883), no diferencien l'alfabet gali del clàssic.

Característiques[modifica]

És un alfabet escrit de dalt a baix, en columnes verticals d'esquerra a dreta. La majoria de les lletres té formes diferents depenent de la seua posició dins la paraula (inicial, central o final); les vocals tenen també amb una quarta forma, separada, quan no estan unides a altres lletres. Algunes grafies tenen també altres formes depenent que l'altra lletra vaja al davant o al seu darrere.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Otgonbayar Chuluunbaatar. Einführung in die Mongolischen Schriften (en alemany). Buske, 2008. ISBN 978-3-87548-500-4. 
  2. Galik alphabet en omniglot.com

Enllaços externs[modifica]