Alka Sadat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlka Sadat

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fa) الکا سادات Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1988 Modifica el valor a Wikidata (35/36 anys)
Herat (Afganistan) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócineasta Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansRoya Sadat Modifica el valor a Wikidata

Alka Sadat (en persa, الکا سادات) (Herat, 1988) és una productora de documentals i directora de cinema afganesa. Es va fer famosa amb la seva primera pel·lícula de 25 minuts Half Value Life (Vida de mig valor), que destaca la injustícia social i la delinqüència; la pel·lícula va guanyar diversos premis.

És la germana menor de Roya Sadat, la primera productora i directora de cinema afganesa. Les dues germanes han col·laborat en moltes produccions cinematogràfiques des del 2004 i han estat fonamentals per a la creació de la Casa de Cinema Roya.[1] Per la seva primera pel·lícula va rebre el Premi Afganès per la Pau, i des de llavors ha realitzat nombrosos documentals pels quals ha guanyat nombrosos premis internacionals com a productora, càmera i directora, i també pel seu treball a la televisió.[2] Totes dues havien participat al «Món musulmà: un festival de curtmetratges», organitzat a l'Escola de Cinema de Los Angeles, on es van presentar 32 pel·lícules de l'Afganistan. El 2013 va coordinar la celebració del primer «Festival Internacional de Cinema de Dones de l'Afganistan».[3]

La seva contribució a la realització de pel·lícules fins ara ha estat en 15 documentals i un curtmetratge de ficció.[4]

Bibliografia[modifica]

Alka Sadat va néixer el 1988 a Herat (Afganistan), en un moment en què el règim talibà era vigent. A la vista de les severes restriccions imposades pels talibans a la llibertat de la dona en l'educació i la vida social, la seva mare es va encarregar amb audàcia de l'educació de les seves sis filles a casa. Alka Sadat va començar a ajudar la seva germana Roya Sadat com a dissenyadora de vestuari en la pel·lícula de ficció Three Dots, una pel·lícula de 60 minuts que destaca les tribulacions d'una vídua que intentava guanyar-se la vida en un ambient de venda de drogues que predominava al país.[5] La seva germana li va aconsellar que fes documentals. Com que Alka Sadat no tenia experiència en la realització de documentals, va passar per un programa de formació de 14 dies realitzat per l'Institut alemany Goethe de Kabul abans de gosar fer documentals.[3]

El seu primer curtmetratge documental de 25 minuts titulat Half-Value Life (Vida de mig valor) va ser realitzat durant el 2008. La pel·lícula destaca el paper de Maria Bashir, la primera activista en matèria de drets de la dona. Bashir exerceix en la seva vida real com a fiscal públic de la província d'Herat, que tracta persones implicades en la delinqüència i la venda ambulant de drogues. Algunes de les escenes que es presenten en el documental es relacionen amb casos de maltractament familiar i violació de núvies.[6][7] Per a aquesta pel·lícula, va guanyar diversos premis al festival de cinema del Festival de Cinema Feminista de Londres 2013. Com a directora, el 2005, Sadat va produir la pel·lícula We Are Post-modernist (Som postmodernistes) per a Babak Payama & Roya Film House, posant de manifest la situació d'una noia de 14 anys a l'Afganistan.[8] Durant el 2008-2009 va treballar a la Fundació Pangea i va produir la pel·lícula documental A Woman Sings in the Desert (Una dona canta al desert).[9] Sadat va participar i va presentar els seus documentals al Women Voices Now Film Festival celebrat a Los Angeles el 2011.[10]

Alka Sadat, igual que la seva germana, ha produït moltes pel·lícules documentals i ha rebut diversos premis en molts festivals internacionals de cinema. Ha dirigit moltes pel·lícules centrades en temes de dones a l'Afganistan. Durant els anys 2012-2013, com a guionista i directora, va realitzar tres documentals per a la Missió d'Assistència de les Nacions Unides a l'Afganistan (UNAMA) en col·laboració amb la ràdio i la televisió afganeses. Aquests documentals posen de manifest els esforços de deu anys de l'ONU i d'altres agències en la reconstrucció de l'Afganistan. Destaquen temes relacionats amb els nens sobre els seus drets, matrimoni infantil, treball i maltractament infantil. Aquests documentals també tracten els drets de les dones i altres qüestions socials relacionades amb l'educació, la policia, les drogodependències, etc. També va produir un documental titulat Story Night Afghanistan (Contes nocturns de l'Afganistan), relacionat amb els comandaments d'elit de l'exèrcit afganès. Un altre documental publicat per ella el 2015 es titula Afganistan Women in 1393 Eleccions (Les dones afganeses a les eleccions del 1313) (realitzat el 2015) que destaca la participació de les dones a les eleccions. El darrer premi que va rebre va ser al Festival Internacional de Cinema Documental d'Aljazeera. 2011 sobre «Llibertats públiques i drets humans».[11]

Membre del jurat a Festivals de Cinema[modifica]

Festival de cinema a Itàlia, 2007
  • 2017: Cap del jurat al 18è Festival Internacional de Cinema de Jeonju (Corea del Sud).
  • 2015: Festival de cinema feminista de Londres (Regne Unit).
  • 2015: Festival de cinema 60 segons (Afganistan).
  • 2014: Festival de cinema estudiantil de l'Afganistan (Afganistan).
  • 2013: Premi d'Art Contemporani Afganès (Afganistan).
  • 2011: Festival de cinema asiàtic (Itàlia).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alka Sadat
  1. «Roya Sadat: 'She even changed her name to Sohrab, a boy's name'» (en anglès). The Huffington Post, 04-03-2014.
  2. «Alka Sadat» (en anglès). Empowering Women All Around the World – Economically, Socially, Politically. Arxivat de l'original el 17 d’agost 2016. [Consulta: 23 juny 2016].
  3. 3,0 3,1 «Afghan Filmmaking on the Edge: Interview with Alka Sadat» (en anglès). Women's Voices Now, 27-03-2011. Arxivat de l'original el 2016-06-25. [Consulta: 26 gener 2020].
  4. «First International Women Film Festival-Herat» (PDF) (en anglès). International Federation for Human Rights.
  5. «Ways of Seeing: Rhetoric and Reality- Report on the 7 IAWRT Asian Women's Film Festival, Seminar and Exhibitions, India International Centre, New Delhi, març 5, 7 and 8, 2011» (PDF) (en anglès). Network of Women in Media, India, 2011. Arxivat de l'original el 2017-12-16. [Consulta: 26 gener 2020].
  6. «Half-Value Life:A Documentary on Afghanistan's Only Female Prosecutor» (en anglès). International Museum of Women (MUSLIMA). Arxivat de l'original el 2016-07-04. [Consulta: 26 gener 2020].
  7. Elmasry, Faiza «Exhibit Challenges Stereotypes of Muslim Women» (en anglès). Voice of America News, 29-04-2013.
  8. «We are Post Modernist» (en anglès). Culture unplugged.
  9. «Director:Alka Sadat at Women's Voices Now» (en anglès). Women's Voices Now. Arxivat de l'original el 2016-08-08. [Consulta: 26 gener 2020].
  10. «Women in the Muslim world, as captured on film:A Los Angeles screening samples contributions to an online film festival» (en anglès). LA Times, 22-03-2011.
  11. «Children's Rights In Afghanistan» (en anglès). Film Affinity.com, 2012.