Alstroemeria revoluta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAlstroemeria revoluta Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLiliales
FamíliaAlstroemeriaceae
TribuAlstroemerieae
GènereAlstroemeria
EspècieAlstroemeria revoluta Modifica el valor a Wikidata
Ruiz i Pav., 1802
Nomenclatura
Sinònims
  • Alstroemeria inconspicua Phil.
  • Alstroemeria herbertiana M.Roem.
  • Alstroemeria reflexa M.Roem.[1]

Alstroemeria revoluta és una espècie de planta de la família de les Alstroemeriàcies endèmica de Xile i el Perú encara que no hi és massa freqüent. És una planta herbàcia perenne que pot arribar fins a uns 80 cms. La flor és vermella amb sis pètals. És una espècie que s'usa com a planta ornamental.

Hàbitat[modifica]

Es troba sobre sòls rics en matèria orgànica i amb una mica d'humitat i bon drenatge desenvolupant-se a ple Sol. Creix en vessants i també a vegades en semiombra, sota arbres caducs o d'ombra mitjana. El seu hàbitat (segons l'altitud) és d'elevació mitjana, fins al límit del bosc. Tan pot ser a baixes cotes costaneres com en valls interiors o pot arribar fins als 500-2000m.

Cultiu[modifica]

Doncs és una planta de secà on el període sense precipitacions és d'uns 3 a 5 mesos i les quals no arriben a sobrepassa els 800mm anuals, concentrant-se a l'hivern. Les condicions de llum han de ser d'ombra tant sigui per cobriment per vegetació densa com a vessants pronunciats d'exposició sud. No resisteix la neu encara que si pot afrontar glaçades típiques de les matinades de l'alta muntanya no baixant de -5 °C.

Taxonomia[modifica]

  • El nom en anglès és Inca Lily i el nom comú en castellà és Mariposa del campo.
  • Origen del nom del gènere Alstroemeria: degut al naturalista i col·leccionista de plantes suec Baron Clas Alströmer, 1736-1794.
  • L'epítet específic de tipus adjectiu que fa referència als marges enrrotllats vers la cara inferior.[2]

Referències[modifica]

  1. «revoluta[Enllaç no actiu]» a The Plant List. Data consulta: 22 de gener de 2015.
  2. de Bolòs, Oriol; Vigo, Josep; Masalles, Ramon M.; Ninot, Josep M. «Compostes». A: Flora Manual dels Països Catalans (en català). 2a edició. Barcelona: PorticNatura, 2005, p. 1219. ISBN 8473064003. 

Bibliografia[modifica]

  • CRC World Dictionary of Plant Names: Common Names, Scientific Names, Eponyms - Escrit per Umberto Quattrocchi- Volum I de la A-C, ISBN 0849326753.

Enllaços externs[modifica]