Vés al contingut

Amok o el boig de Malàisia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreAmok o el boig de Malàisia
Der Amokläufer

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorStefan Zweig
Llenguaalemany
PublicacióAlemanya, 1922
EditorialEdicions Proa
Edició en català
Publicació2002
Dades i xifres
Temapassió, colònia, viatge, bogeria i avortament Modifica el valor a Wikidata
Gènerenovel·la
Lloc de la narracióNàpols Modifica el valor a Wikidata
Altres
ISBN84-7727-225-5
Goodreads work: 85959338 Project Gutenberg: 57850

Amok o el boig de Malàisia és una obra de Stefan Zweig publicada en 1922 i traduïda al català. Ha estat adaptada al cinema.

Argument[modifica]

Durant un viatge en vaixell, el narrador coneix un metge que li explica la seva història. Aïllat en un llogarret d'Indonèsia, se sent solitari i deprimit fins que apareix una dona blanca, de qui s'enamora. Ella vol avortar en secret i ell afirma que practicarà la intervenció si accedeix a mantenir relacions sexuals amb ell. La dona s'hi nega i acudeix a un sanador local, que no aconsegueix fer l'operació amb èxit. Abans de morir, ella li fa prometre al metge que amagarà la causa de la defunció per evitar l'escàndol. El metge ho promet i abandona el llogarret ple de remordiments, amb el taüt de la dona. El narrador ofereix ajuda però l'home la rebutja. Posteriorment s'assabenta d'un suposat accident on el metge ha enfonsat el taüt i s'hi ha llançat per amagar qualsevol rastre del passat.

Amok (i també, Vint-i-quatre hores de la vida d'una dona) en la traducció catalana publicada a Badalona l'any 1929 dins la col·lecció A Tot Vent

Anàlisi[modifica]

La novel·la reprèn diversos temes recurrents de Zweig: l'exploració dels trastorns mentals fruit de la passió (el metge se suïcida després de no poder aconseguir la dona i precipitar de manera indirecta la seva mort), la psicoanàlisi, la lluita entre el sentiment i la moral i la figura d'un mascle seductor que causa la desgràcia de la dona amb qui es relaciona. L'exploració de les emocions (la por a ser descobert, el remordiment, la ràbia de l'amor no correspost, la vergonya, la solitud) és l'eix central del llibre. L'amok del títol[1] fa referència a la manca de control del metge.

Referències[modifica]

  1. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Amuck, Running". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.