Vés al contingut

Ana Verdugo y Castilla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAna Verdugo y Castilla
Biografia
Naixement1696 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort11 novembre 1771 Modifica el valor a Wikidata (74/75 anys)
Granada Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoetessa, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de Frares Menors Descalços Modifica el valor a Wikidata
Família
ParePedro Verdugo de Albornoz Ursúa Modifica el valor a Wikidata
GermansAlonso Verdugo y Castilla Modifica el valor a Wikidata

Ana Verdugo y Castilla (Madrid, 1669-Granada, 11 de novembre de 1771), coneguda amb el nom religiós Ana de San Jerónimo, va ser una religiosa franciscana descalça, monja professa del convent de l'Àngel de Granada, i poetessa espanyola.

Biografia[modifica]

Va néixer a Madrid el 1696 en una família noble. Era filla de Pedro Verdugo i d'Isabel de Castilla, comtes de Torrepalma. Educada personalment de la seva educació en la pietat cristiana i en una vasta cultura i coneixement de llengües.[1] El seu pare va ser un conegut poeta d'estil neoclàssic, erudit i membre de la Reial Acadèmia Espanyola, que va transmetre el seu esperit i ànim de coneixement als seus fills, tant Ana com Alfonso, que també sobresortir com a poeta.[2][3] Durant la seva infància, a banda d'ajudar la seva mare en els afers domèstics, va devorar els llibres de la biblioteca del seu pare, farcida d'autors llatins, grecs, castellans i italians,[1] llengües amb les que es va familiaritzar.[2] Tanmateix, els autors que més van colpir-la van ser els sagrats, especialment Jeroni d'Estridó, que van empènyer-la a fer-se religiosa.[1] També va conrear la pintura de manera destacada.[2]

Ana va ser religiosa franciscana descalça del convent de l'Àngel de Granada.[4] Seguint l'exemple de la seva germana Juana,[5] i en contra del desigs dels seus pares,[2] va entrar el 1729 en aquest convent, on va professar el 8 de juliol de 1730.[1] Hom l'ha considerada una de les monges més observants del seu convent, on va exercir diversos càrrecs de la comunitats: va ser refeterora, tornera, mestra, infermera i secretària. Eventualment havia de ser vicària, però no va poder a causa de la seva sordesa. Se li atribueix ser una persona de gran virtut i molt devota del Santíssim Sagrament.[1] El setembre de 1771 va posar-se malalta i va morir poc després, l'11 de novembre.[1]

Obra[modifica]

Des de la infància va demostrar talent per la poesia.[1] Al llarg de la seva vida va escriure amb tota mena de mètriques poètiques, va compondre èglogues i cançons sobre temes religiosos. Addicionalment, va deixar un manuscrit escrit titulat Afectos de un alma religiosa, del qual es conserva un exemplar imprès a la Biblioteca Nacional d'Espanya.[2][6] Val a dir, que va deixar els temes profans després d'entrar en religiós, i va comunicar-se sovint amb una persona de Còrdova, a qui enviava les seves obres, qui les va recopilar i, a la mort de Verdugo, el 1773 les va fer imprimir sota el nom de Obras Poéticas de la Madre Sor Ana de San Gerónimo.[1] Pel que fa al seu estil i qualitat, hom afirma que eren meres imitacions de diferents formes de versos de caràcter religiós del segle anterior.[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Álvarez y Baena, José Antonio. Hijos de Madrid ilustres en santidad, dignidades, armas, ciencias y artes (en castellà). vol. 1. Madrid: Oficina de D. Benito Cano, 1789, p. 90-92. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Pérez, Janet; Ihrie, Maureen. The Feminist Encyclopedia of Spanish Literature (en anglès). Westport: Greenwood, 2002, p. 543. ISBN 0-313-32445-X. 
  3. Cueto, Augusto Leopoldo de. Historia crítica de la poesía castellana en el siglo XVIII (en castellà). vol. 1. Madrid: Sucesores de Rivadeneyra, 1893, p. 241. 
  4. Castellanos de Losada, Basilio Sebastián (Dir.). Biografía eclesiástica completa (en castellà). vol. 30. Madrid: Alejandro Gómez Fuentenebro, 1868, p. 65-66. 
  5. Palacios Fernández, Emilio; Palacios Gutiérrez, Elena. «Ana Verdugo de Castilla» (en castellà). Diccionario biográfico electrónico. Reial Acadèmia de la Història. [Consulta: 13 gener 2023].
  6. Aguilar Piñal, Francisco. Bibliografía de autores españoles del siglo XVIII (en castellà). vol. 2. Madrid: CSIC, 1981, p. 245. ISBN 84-00-04988-8. 
  7. Ticknor, George. History of Spanish Literature (en anglès). vol. 3. Boston: Ticknor and Fields, 1864, p. 310.