Anemone coronària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAnemone coronària
Anemone coronaria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitaqueni Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRanunculales
FamíliaRanunculaceae
GènereAnemone
EspècieAnemone coronaria Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L'anemone coronària (Anemone coronaria),[1][2] és una planta amb flors de la família de les ranunculàcies, originària de la regió mediterrània i d'ús ornamental.

Addicionalment pot rebre els noms de anemone, anemones, castanyola, francesilla i pensaments. També s'han recollit les variants lingüístiques anèmona i anèmone.

Descripció[modifica]

És una planta herbàcia perenne que creix entre els 20 i el 40 cm d'alçada amb una roseta bassal amb unes quantes fulles que tenen els seus folíols molt lobulats. La flor creix a l'extrem d'un llarg peduncle amb unes poques fulles just sota els pètals i té un diàmetre d'uns 3 a 5 cm amb entre 5 i 8 pètals de colors vermells, blaus o blancs.

El seu cultiu està molt estès per a la seva utilització com a planta ornamental i existeixen un gran nombre de cultivars.

Taxonomia[modifica]

La planta fou descrita per Carl von Linné a Species Plantarum 1:538 el 1753. Anemone, el nom genèric, procedeix de la paraula grega anemos (Aνεμος), que significa vent. Les llavors de la planta són transportades pel vent, d'aquí el nom fet servir per als antics grecs.

En els mites grecs[modifica]

Segons Ovidi, en els mites grecs, l'anemone va ser creada per la deessa Afrodita, a partir de la sang d'Adonis, de qui estava enamorada, després de la seva mort provocada per un senglar durant una cacera.

Referències[modifica]

  1. «Anemone coronaria». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 18 abril 2022].
  2. «Herbarivirtual.uib.es». [Consulta: 8 agost 2021].