Angelaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAngelaïta
Fórmula químicaCu₂AgPbBiS₄
Epònimlloc de descobriment Modifica el valor a Wikidata
Nom IUPACtetrasulfur de dicoure, bismut, plata i plom
Localitat tipusmina Ángela, Districte de Los Manantiales, Gastre, Chubut, Argentina
Classificació
Categoriasulfurs > sulfosals
Nickel-Strunz 10a ed.2.JB.25
Nickel-Strunz 9a ed.2.JB.45 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/E.28 Modifica el valor a Wikidata
Dana3.1.5.2
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 12,734(5) Å; b = 4,032(1) Å; c = 14,633(5) Å;
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2003-064
SímbolÁge Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'angelaïta és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom de la mina Ángela (Chubut, Argentina), on va ser descoberta. Originalment va ser anomenada en anglès "angelaite", sense accent, reanomenada el 2010 per l'Associació Mineralògica Internacional amb accent "ángelaite".

Característiques[modifica]

L'angelaïta és una sulfosal de fórmula química Cu₂AgPbBiS₄. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Es troba en forma d'inclusions en galena.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'angelaïta pertany a «02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb» juntament amb els següents minerals: diaforita, cosalita, freieslebenita, marrita, cannizzarita, wittita, junoita, neyita, nordströmita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiita, tsugaruita, pillaita, zinkenita, scainiita, pellouxita, chovanita, aschamalmita, bursaïta, eskimoïta, fizelyita, gustavita, lil·lianita, ourayita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaita, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en minerals d'or epitermal en roques volcàniques. Sol trobar-se associada a altres minerals com: wittichenita, tel·luri, esfalerita, plata, pirita, miharaïta, matildita, hematites, or, galena, electre, calcopirita, cervel·leïta, bornita, betekhtinita, arsenopirita o aikinita. Va ser descoberta a la mina Ángela, al districte de Los Manantiales (Chubut, Argentina). També se n'ha trobat a Gowa (Indonèsia) i a Pitkyaranta (Rússia).

Referències[modifica]

  1. «Ángelaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 desembre 2015].

Enllaços externs[modifica]