Antonio Rotondo y Rabasco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntonio Rotondo y Rabasco

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 novembre 1808 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort6 maig 1879 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, dramaturg, historiador, odontòleg, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTeresa Nicolau Parody Modifica el valor a Wikidata

Antonio Rotondo y Rabasco (Madrid, 8 de novembre de 1808 - Madrid, 6 de maig de 1879)[1][2] fou un pintor, literat i músic madrileny del temps del Romanticisme.

Va estudiar el dibuix i la pintura sota la direcció de Genaro Pérez Villaamil.[1] Al llarg de la seva vida va treballar com a cirurgià dentista, empresari, autor dramàtic, pintor, novel·lista i historiador.[3] Va ser cònjuge de la pintora Teresa Nicolau, amb qui va contreure matrimoni el 1842.[4]

Era dentista, i o fou de la reina Isabel II, sense que les ocupacions pròpies de la seva professió l'impedissin dedicar-se amb bon fruit a la música, la pintura i a la literatura. Tocava diversos instruments amb gran gust; diu un escriptor que pintà més de dos mil quadres, molts dels quals figuren en museus particulars d'Espanya i l'estranger, destacant els titulats Un contrabandista, al Palau Reial; diversos paisatges que estaven a Barcelona; La coronación del emperador de Austria; Muerte de San Isidro, que regalà al rei Alfons XII, i altres llenços de diversos assumptes per algunes exposicions, posseint-ne alguns M. Sánchez Toca, el duc d'Osuna, V. Dorregaray i altres.

Com a literat, va deixar a banda de diverses traduccions, les obres següents:

  • Historia de la Guerra de Africa
  • La oración de la tarde
  • Diccionario fraseològico espanyol-francés
  • Historia descriptiva, artística y pintoresca del real Monasterio de San Lorenzo
  • La fisonomia ó arte de conocer á sus semejantes por las formas exteriores (Madrid, 1842; 3,ª ed., Madrid, 1848), la qual és un extracte de les millors obres de G. Lavater
  • Lecciones de cirugía dentaria (Madrid, 1877)

Per al teatre va donar: Escenas del Dos de Mayo; La abuela; Por ser econòmica; El perro del hortelano; El Tejedor de Segovia; El amigo de la casa; La Virgen del Puerto, i ¡Maldito párrafo!.

Bibliografia[modifica]

  1. 1,0 1,1 Ossorio y Bernard, Manuel (1868). «Rotondo y Rabasco (D. Antonio)». Galería biográfica de artistas españoles del siglo XIX 2. Madrid: Imprenta de Ramón Moreno. pp. 180-181. Wikidata Q17502094.
  2. Ossorio y Bernard, 1868, pp. 180-181; Varios autores, 1916, p. 1007.
  3. Ossorio y Bernard, 1903, p. 396.
  4. Navarrete Martínez, Esperanza. «Teresa Nicolau y Parody». dbe.rah.es. Real Academia de la Historia.