Antonio Tirabassi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntonio Tirabassi
Biografia
Naixement10 juliol 1882 Modifica el valor a Wikidata
Amalfi (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 febrer 1947 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Brussel·les (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióorganista, musicòleg Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata

Antonio Tirabassi (Amalfi, 10 de juliol de 1882 - Brussel·les, 16 de febrer de 1947) fou un organista i musicòleg italià.

Biografia[modifica]

Fill de Giacomo Tirabassi, antic mestre de la banda reial borbònica, des de la infància va mostrar un cert talent musical, començant a estudiar l'orgue per ell mateix, amb l'ajut del seu pare. Després de la mort del seu pare el 1895, va ser nomenat organista a l'Església de la "Confraternita dell'Addolorata" a Amalfi; el 1905 va passar a la Col·legiata Santa Maria a Mare de Maiori.

Posteriorment va realitzar diversos concerts a les més importants ciutats italianes i va viatjar a Alemanya i Espanya per aprofundir els seus estudis, recopilant àmplia aclamació dels músics de l'època.

Com que volia aplicar-se a la musicologia, el 1909 Tirabassi es va traslladar a Brussel·les per estudiar contrapunt i música renaixentista flamenca i italiana, realitzant investigacions a la Biblioteca Reial de Brussel·les. Per redescobrir i salvaguardar el patrimoni artístic dels compositors del passat, va fundar dues organitzacions: els "Concerts històrics" el 1911 i el "Institut belga de musicologia" el 1920 .

Després de graduar-se en 1924 un grau en Musicologia a la Universitat de Basilea, a 1927 va publicar a Brussel·les, en francès, L'École flamande (1450 a 1600). La mesure dans la notation proportionnelle et sa transcription moderne,[1] el 1930 Tirabassi va tenir la idea de crear una col·lecció de les obres de Palestrina, després es va deixar de banda per falta de fons i després es va imprimir a Itàlia el 1939 per l'editorial "Fratelli Scalera".

Durant la seva vida, Tirabassi ha transcrit música composta per Bach, Corelli, Lotti, Monteverdi i Scarlatti; també ha escrit nombrosos treballs, incloent-hi la Misura nella notazione proporzionale (1924), la Grammatica della notazione proporzionale (1930) i el Dizionario delle legature (1930).

Era francmaçó i pertanyia a la Loggia Les Vrais Amis de l'Union et du Progrès réunis del Gran Orient de Bèlgica a Brussel·les.[2]

Va escriure la seva autobiografia Vita di Musicista sota el pseudònim A. d'Amalfi.[3]

Al seu record, es va col·locar una placa al seu Amalfi natal a la plaça de l'Església dels Addolorata el 1975; a més, l'actual escola de música cívica a Amalfi va rebre el seu nom el 1998.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Scheda del libro, su catalog.hathitrust.org.
  2. Tirabassi sul sito Museo virtuale di musica massonica (FR)
  3. A. d'Amalfi, Vita di Musicista sul sito www.tirabassi.org
  4. [enllaç sense format] http://www.scuolamusicaletirabassi.it