Antonio de Acuña

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntonio de Acuña
Biografia
Naixementsegle XIX Modifica el valor a Wikidata
El Puerto de Santa María Modifica el valor a Wikidata
MortDesprés de 1870 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: 1860 Modifica el valor a Wikidata)

Antonio de Acuña (El Puerto de Santa María, segle XIX - Després de 1870), o Antonio Acuña, va ser un escultor andalús.

Va néixer a El Puerto de Santa María. Manuel Ossorio el qualifica d'escultor afeccionat.[1] A finals de la segona meitat de segle XIX residia a Madrid,[2] on encara està documentat vers 1870.[3] A l'Exposició Nacional de Belles Arts de 1860, va presentar un retrat en alt relleu fet amb cera.[1] Cossío el considera un escultor taurí, atès que va assolir fama executant models de toreros, picadors i agutzils, totes les persones que intervenen en una cursa de braus.[3] Ossorio cita altres obres: dos bustos d'Alfons XII, un mentre era príncep d'Astúries i l'altre com a rei, vestit de capità general; un retrat eqüestre del mateix rei, que va ser propietat del duc de Santoña, Grup de cavalls anglesos i espanyols, Arbres i gossos, Un caçador anglès a cavall i Un caçador espanyol a cavall, i algunes vinculades a la tauromàquia: Picador a cavall, L'agutzil rep a la plaça la clau del toril. El 1876 la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran va emetre un informe favorable per adquirir un relleu seu titulat Una escena andalusa.[1]

Té un carrer dedicat a El Puerto de Santa Maria.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ossorio y Bernard. Galería biográfica de artistas españoles del siglo XIX. Madrid: Imprenta de Moreno y Rojas, 1883-1884, p. 3. 
  2. Miner Otamendi, José Manuel. Madrid y sus calles (en castellà). vol. 1. S.A.E.G.E., 1961, p. 385. 
  3. 3,0 3,1 Cossío, José María de. Los toros: tratado técnico e histórico (en castellà). vol. 2. Madrid: Espasa-Calpe, 1947, p. 1017. 
  4. «El Ayuntamiento ejecutará obras en la calle Escultor Antonio Acuña». Diario de Cádiz, 09-07-2008.