Ariwara no Narihira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom japonès, el cognom és Ariwara.
Infotaula de personaAriwara no Narihira

Ariwara no Narihira, en l'Ogura Hyakunin Isshu
Nom original(ja) 在原業平 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement825 Modifica el valor a Wikidata
Mort9 juliol 880 Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Activitat
Camp de treballPoesia del Japó i tanka Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeKi no Aritsune no Musume Modifica el valor a Wikidata
FillsAriwara no Muneyana, Ariwara no Yoshiko (en) Tradueix, Ariwara no Shigeharu, Takashina no Moronao (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Parespríncep Abo Modifica el valor a Wikidata  i princesa Ito Modifica el valor a Wikidata
GermansAriwara no Yukihira (en) Tradueix, Ariwara no Nakahira (en) Tradueix i Ariwara no Morihira (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Ariwara no Narihira (japonès: 在原 業平; 825- 9 de juliol de 880) fou un poeta aristòcrata japonés. Fou un dels sis poetes de l'estil yamato-uta esmentats en el prefaci de Kokin Wakashū per Ki no Tsurayuki i també com l'heroi d’Els contes d'Ise, ja que el protagonista era un personatge comú a qui se li atribuïren les seues aventures romàntiques a Narihira.

Era el cinqué fill del príncep Abo, fill de l'emperador Heizei. Sa mare, la princesa Ito, era filla de l'emperador Kammu; per tant, això l'unia a la línia del jerarca tant per part de mare com de pare. Al costat dels seus germans, fou relegat a una vida de civil comú, i rebé un nou nom de clan, Ariwara.

Tot i que pertanyia al llinatge més noble, la seua vida política no fou remarcable, sobretot sota el règim de l'emperador Montoku. Durant els seus 30 anys de poder, Narihira no fou promogut a un rang superior dins de la cort. Aquest fet probablement es degué a un escàndol que el relacionava amb Fujiwara no Takaiko i una dama consort imperial. Tots dos afers es relaten en Els Contes d'Ise.

Fonts[modifica]