Arturo Rodas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArturo Rodas
Biografia
Naixement3 març 1954 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Quito (Equador) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Normale de Musique de Paris Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata

Arturo Rodas (Quito, 3 de març de 1954) és un compositor equatorià.

Biografia[modifica]

Estudiava música amb Patricio Pizarro i Gerardo Guevara al Quito, Conservatori de música abans d'estudiar a l'Ecole Normale de Musique a París amb Yoshihisa Taira i Ginette Keller alhora estudiava amb Mesias Maiguashca al CERM a Metz. També ha estudiat amb José Berghmans, Luciano Berio, Michelle Reverdy i cursos curts amb Gerard Grisey, Guy Reibel i Iannis Xenakis, al Conservatori de París, l'IRCAM i unes altres institucions a París

Després de cinc anys a París i amb diplomes en la composició de música, el contrapunt superior, anàlisi i orquestració tornava a Quito on ensenyava art de composició al conservatori. Alhora ha treballat de crític de música i durant tres anys era l'editor de revista de música “Opus” (Banc central de l'Equador).

A l'Equador és un dels compositors més innovadors i "notables de la seva generació"[1] Ha viscut a Quito, Guayaquil, Panamà, París i Roma. També ha ensenyat música de composició i electroacústica a la Universitat de Cuenca, Equador i a moltes escoles a Londres on ha estat vivint des de 1989.

Llista d'obres[modifica]

Referències[modifica]

  • Bèhague, Gerard. 2001. Ecuador. Art Music, The New Grove Dictionary of Music and Musicians, segona edició, editat per Stanley Sadie i John Tyrrell. Londres: Edicions Macmillan; New York: Grove's Dictionaries of Music.
  • Campos, Jorge. 2008, nota per a la casa editorial Perifèria de Barcelona
  • Chaudron, André: "Arturo Rodas", Amsterdam: Contemporary Music Page, Juliol 10, 2002.
  • Enciclopedia de la música ecuatoriana. Corporació Musicológica Equatoriana(CONMUSICA). Editor, Pablo Guerrero Gutierrez. Quito, 2003.
  • Martin, Anne-Marie, nota sobre "Arturo Rodas" en Periferia Music, casa editora de Barcelona, desembre, 2009.
  • Walker, John L. "The Younger Generation of Ecuadorian Composers", Latin American Music Review" University of Texas- Volum 22, Número 2, tardor/hivern 2001, pp. 199–213
  • Walker, John L. 2007. "Singing in a Foreign Land: National Identity and Proximity in Ecuadorian Music". Article presentat en el Congrés de: Latin American Studies Association, Montreal, Canadà, setembre 5-7 de 2007.

Notes[modifica]

  1. Gerard Béhague, 2001. 7:872

Enllaços externs[modifica]