Arxiu Central dels Jutjats de la Ciutat de la Justícia de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióArxiu Central dels Jutjats de la Ciutat de la Justícia de Barcelona
Dades
Tipusarxiu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2009
Governança corporativa
Part deXarxa d'Arxius Judicials de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

L'Arxiu Central dels Jutjats de la Ciutat de la Justícia de Barcelona (ACJCJB) és el resultat de la fusió duta a terme durant l'any 2009 dels antics arxius judicials jurisdiccionals de Barcelona: l'Arxiu Central dels Jutjats de Menors de Barcelona (ACJMB), l'Arxiu Central dels Jutjats d'Instrucció de Barcelona (ACJIB), l'Arxiu Central dels Jutjats de Primera Instància de Barcelona (ACJPIB), l'Arxiu Central dels Jutjats Penals Executors de Barcelona (ACJPEB) i l'Arxiu Central dels Jutjats Penals Sentenciadors de Barcelona (ACJPSB). Tots aquest arxius, es consideren extingits des de la posada en funcionament de l'ACJCJB. També es considera extingit l'Arxiu Central dels Jutjats Contenciosos Administratius i Socials Executius (ACJCASE) des de 2013.

El 18 d'octubre de 2011 el ministre de Justícia Francisco Caamaño va reconèixer la important labor de l'Arxiu de la Ciutat de la Justícia en matèria d'innovació tecnològica al servei de l'administració de Justícia i de la ciutadania atorgant la "Mención Honorífica del Premio a las Buenas Prácticas en Justícia". (http://ecatalunya.gencat.cat/eCatRepository/download?fileId=40280e8e33344efb01333583dd1e01a2[Enllaç no actiu]) Aquest premi reconeix la implementació de la tecnologia Rfid en la gestió de la documentació judicial.

Els arxivers judicials de la Ciutat de la Justícia s'han destacat per la tasca que han dut a terme quant a la difusió del centre d'arxiu i dels seus fons. L'any 2012 els arxivers judicials de la Ciutat de la Justícia publicaren un video promocional (https://www.youtube.com/watch?v=PVJ5aBu-R6E). L'any 2013 els arxivers de la Ciutat de la Justícia van publicar la "Publicació dels Arxius Judicials de Catalunya" (http://justicia.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/publicacions_per_temes/administracio_de_justicia/publicacio_arxius_cat.pdf)i[Enllaç no actiu] el 2014, amb motiu de la Jornada Internacional d'Arxius de la UNESCO organitzaren la primera Jornada de Portes Obertes d'un arxiu judicial a la península Ibèrica.

L'Arxiu Central està ubicat al complex judicial de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, que es troba als límits dels termes municipals de l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona. L'Arxiu Central presta servei a 204 unitats entre òrgans judicials, seccions de la fiscalia i altres serveis judicials com ara el Jutjat Degà de Barcelona, el dipòsit de Peces de Convicció i el Servei d'Informàtica de la Guàrdia. És l'Arxiu Central més gran de Catalunya comptant amb una superfície específica d'arxiu de 9.200 metres quadrats de superfície útil format per 42 dipòsits i les seves àrees de treball. Està proveït de 70 quilòmetres lineals de prestatgeria (majoritàriament compactes electrònics de pantalla tàctil) on s'acomoda la documentació dels òrgans judicials del partit judicial de Barcelona d'entre els anys 1990 i 2010.[1]

Referències[modifica]

  1. «Arxiu Judicial Territorial de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i Hospitalet de Llobregat». Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 2015-05-18. [Consulta: 10 maig 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Llibre verd de l'Administració de Justícia. (2006) Generalitat de Catalunya.
  • Tríptic "Els arxius de la Ciutat de la Jusitícia de Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat" Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
  • BARBERO GARALUT, Àngels; SERRANO MÉNDEZ, Alexis. (2011). “Evolución de las materias laborales: El fondo documental de la Magistratura de Barcelona como reflejo de los cambios jurídicos de la Transición”. El trabajo y la memoria obrera: actas de las IX Jornadas de Castilla-La Mancha sobre investigación en archivos. Guadalajara. [en premsa].
  • CUERVA CASTILLO, Pilar. (2007). “Despullant un mite: gènesi i gestió del Dipòsit d'Arxius de Cervera”. Lligall. Revista Catalana d'Arxivística. [Barcelona], núm.27, p. 9-50
  • Gayán, X., Palomar B., Rodríguez, Ll. “Els Arxius dels Jutjats de Barcelona”. Butlletí del Servei d'Arxius, 1998, núm. 17, p. 1-3.
  • MACIAS RODRÍGUEZ, Francisca. (2007). “Aproximación a la Elaboración d'un Cuadro de Clasificación Funcional para los Fondos de los Órganos Judiciales de la Comunidad Autónoma de Andalucía”. Actas del Congreso de Archivos Judiciales. Los Archivos Judiciales en la Modernización de la Administración de Justicia. Sevilla, p. 469-485.
  • PALOMAR BARÓ, Bibiana. (1999). “Estudio de la Jurisdicción del Ordre Social y proceso de elaboración e implantación del sistema de archivo en los Juzgados de lo Social de Barcelona”. La administración de justicia en la historia de España: actas de las III Jornadas de Castilla-La Mancha sobre investigación en archivos. Guadalajara, p. 1121.
  • PALOMAR BARÓ, Bibiana. (1995). “Aproximació a l'estudi de la jurisdicció de l'ordre social i procés d'elaboració del sistema d'arxiu dels Jutjats Socials de Barcelona”. Lligall. Revista Catalana d'Arxivística. [Barcelona], núm.10. p. 45-74.
  • PALOMAR BARÓ, Bibiana; QUÍLEZ MATA, Julio. (2008). “El proceso de informatización y el proyecto de gestión integral del expediente judicial en la Administración de Justicia en Cataluña”. Actas de las VIII Jornadas de Archivos Aragoneses. Osca, p. 344-361.
  • PALOMAR BARÓ, Bibiana; SABALL BALASCH, Ramon, QUÍLEZ MATA, Julio. (2005). “Definició i implantació del Sistema d'Arxius Judicials de Catalunya (1991-2005)”. Lligall. Revista Catalana d'Arxivística. [Barcelona], núm.24. p. 285-320.
  • PALOMAR BARÓ, Bibiana; SABALL BALASCH, Ramon, QUÍLEZ MATA, Julio. (2007). “El Sistema de Archivos Judiciales de Cataluña (SAJC)”. Actas del Congreso de Archivos Judiciales. Los Archivos Judiciales en la Modernización de la Administración de Justicia. Sevilla, p. 189-212.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]