Vés al contingut

Bagatel·les, Op. 33 (Beethoven)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióSet bagatel·les

Beethoven al 1796
Forma musicalBagatel·la
CompositorL. V. Beethoven
Llengua del terme, de l'obra o del nomcontingut no lingüístic Modifica el valor a Wikidata
Creació1802
  1. Andante grazioso quasi allegretto
  2. Scherzo. Allegro
  3. Allegretto
  4. Andante
  5. Allegro ma non troppo
  6. Allegretto quasi andante
  7. Presto
Parts7 Bagatel·les Modifica el valor a Wikidata
CatalogacióOp. 33
Opus33 Modifica el valor a Wikidata
Instrumentaciópiano Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 94a19e47-2c1d-425b-b4f0-63d62d5bf788 IMSLP: 7_Bagatelles,_Op.33_(Beethoven,_Ludwig_van) Modifica el valor a Wikidata

Les set Bagatel·les, Op. 33, per a piano van ser compostes per Ludwig van Beethoven el 1801-02 i publicades en 1803, per l'editor vienés Bureau des arts et d'industrie. Les set bagatel·les són molt típiques de l'estil inicial de Beethoven, i conserven moltes característiques compositives del classicisme.[1]

  1. La primera bagatel·la, que està en mi bemoll major, és potser la més coneguda de la sèrie. Està escrita en forma A–B–A. La secció comença amb la mà dreta tocant una suau melodia, i la mà esquerra acompanya amb concordes trencats. La secció B, que s'inicia amb la tonalitat de mi bemoll menor, presenta una melodia simple, que després modula a la tonalitat original amb l'escala de si bemoll major i, a continuació, a l'escala de mi bemoll major i, finalment, torna a la secció A.
  2. La segona bagatel·la, en do major, és potser la segona més difícil de la sèrie. Conté escales en terceres, arpegis, i una escala contínua en la mà esquerra.
  3. La tercera bagatel·la, en fa major, comença amb la mà dreta tocant la introducció i la mà esquerra fent arpegis.
  4. La quarta bagatel·la, en la major, la secció central està en la menor.
  5. La cinquena bagatel·la, que és potser la més difícil de la sèrie, està en la tonalitat de do major. Comença amb arpegis, una mica similar a l'Estudi Op. 10, núm. 1 de Chopin. Després de la introducció, la mà dreta i la mà esquerra toquen la melodia amb la el quart i cinquè dits. Després d'una secció en do menor reapareix al tema principal.
  6. La sisena bagatel·la està en la tonalitat de re major.
  7. La setena i última bagatel·la està en la bemoll major. Comença amb la mà esquerra tocant staccati, i la mà dreta interpreta la melodia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Maurice Hinson; Wesley Roberts Guide to the Pianist's Repertoire, Fourth Edition. Indiana University Press, 3 de desembre de 2013, p. 124–. ISBN 978-0-253-01023-0. 

Enllaços externs[modifica]