Baixa Ribagorçana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaBaixa Ribagorçana

La Baixa Ribagorçana és un territori comprès al voltant de la part baixa del riu Noguera Ribagorçana abans de l'aiguabarreig del Noguera Ribagorçana amb el Segre.

Aquest territori i el seu conjunt de pobles han mantingut relacions històricament i actualment i formen part de les comarques catalanes del Segrià i la Noguera i també de la Llitera. La delimitació no és estricta ni és una comarca o subcomarca oficialment reconeguda o acceptada. Tanmateix inclouria els municipis siyuats a la vora de la Noguera Ribagorçana: Castillonroi, Alfarràs, Algerri, Almenar, Alguaire, Albesa, La Portella, Vilanova de Segrià, Benavent de Segrià i altres municipis pròxims com Almacelles, Rosselló, Torrelameu, Corbins i Torrefarrera. Aquest territori també ha estat identificat i anomenat com a subcomarca del Segrià amb el nom de Segrià Nord.[1]

La geografia de la Baixa Ribagorçana es caracteritza per una ampla plana que s'alça lleugerament cap al nord fins l'inici de les serres que tanquen pel sud el pantà de Santa Anna. El paisatge és majoritàriament rural, on els nuclis urbans no superen els 4.000 habitants i les principals activitats econòmiques són l'agricultura i la ramaderia. Efectivament, es poden observar nombroses explotacions enmig de terrenys cultivats. Pel que fa a la qualitat del terreny, és una zona de secà, tot i que els pagesos reguen amb les aigües del canal d'Aragó i Catalunya i del canal de Pinyana, que baixen l'un del pantà de Barassona i l'altre del pantà de Santa Anna respectivament.

Un mitjà de comunicació de la zona és EMUN FM Ràdio,[2] un consorci d'emissores municipals format pels municipis d'Albesa, Alfarràs, Alguaire, Almenar i Torrefarrera.

Llocs d'interès[modifica]

Referències[modifica]

  1. Casals Bergés, Q. «El Segrià a estudi: Definició de l'espai i la seva gent». shikar. Revista del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, 2018, pàg. 33-34.
  2. «La Ràdio. EMUN FM Ràdio». emunfmradio.cat, 2022. [Consulta: 17 març 2022].