Bandera de la Rebel·lió Àrab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de banderaBandera de la Rebel·lió Àrab
Detalls
Tipusbandera Modifica el valor a Wikidata
Adoptat1916 Modifica el valor a Wikidata
DissenyadorMark Sykes Modifica el valor a Wikidata
La bandera de la Rebel·lió Àrab - Àqaba, 2006

La Bandera de la Rebel·lió Àrab era una bandera utilitzada pels nacionalistes àrabs durant la Rebel·lió Àrab contra l'Imperi Otomà durant Primera Guerra Mundial.

Història[modifica]

Soldats de l'exèrcit àrab durant la Rebel·lió Àrab de 1916–1918. Estan portant la bandera de la Rebel·lió Àrab al desert aràbic.

La bandera va ser dissenyada pel diplomàtic britànic Mark Sykes, en un esforç per crear un sentiment nacionalista i donar impuls a la rebel·lió.[1] Tot i que la Revolta Àrab era d'abast molt limitat i més concentrada en els britànics que en els àrabs en si, la bandera va influir sobre les banderes nacionals d'un nombre emergent d'estats àrabs després de la Primera Guerra Mundial. Les banderes inspirades en la de la rebel·lió inclouen les d'Egipte, Jordània, Iraq, Kuwait, Sudan, Síria, els Emirats Àrabs Units, Iemen, Palestina, Somalilàndia, la República Àrab Saharaui Democràtica i Líbia.

La posició dels colors horitzontals representen els califats abbàsida (negre), omeia (blanc) i fatimita (verd). El triangle vermell refereix a la dinastia haiximita.[2][3]

Existeix una versió de la bandera amb les dimensions 60 m × 30 m versió de la bandera, hissada al sissè pal més alt del món, a Àqaba.

Descripció[modifica]

La bandera conté els quatre colors panàrabs: negre, blanc, verd i vermell. Hi ha tres barres horitzontals: negre, verd, i blanc, de dalt a baix de la bandera. Hi ha també un triangle vermell en el costat de l'asta.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. William Easterly, The White Man's Burden (2006), p. 295
  2. Edmund Midura, "Flags of the Arab World" Arxivat 2014-12-05 a Wayback Machine., in Saudi Aramco World, March/April 1978, pages 4–9
  3. Mahdi Abdul-Hadi, "Palestine Facts: The Meaning of the Flag" Arxivat 2012-04-19 a Wayback Machine., passia.org

Enllaços externs[modifica]