Bandera de la Regió de Múrcia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de banderaBandera de la Regió de Múrcia
Detalls
Tipusbandera i bandera monocroma Modifica el valor a Wikidata
Subjectes representatscamper, castell i royal crown (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perRegió de Múrcia Modifica el valor a Wikidata
Adoptat9 juny 1982 Modifica el valor a Wikidata
Colorscarmesí i groc Modifica el valor a Wikidata

La bandera de la Regió de Múrcia està definida a l'article 4.1. de l'estatut d'autonomia de la Regió de Múrcia, en què s'estableix que:

«La bandera de la Regió de Múrcia és rectangular i conté quatre castells amb merlets en or, en l'angle superior esquerra, distribuïts de dos en dos, i set corones reials en l'angle inferior dret, disposades en quatre fileres, amb un, tres, dos i un elements respectivament; tot ell sobre fons vermell carmesí o cartagena.»

Va ser aprovada pel Consell Regional de Múrcia el 26 de març de 1979 amb el color característic de la bandera local de Cartagena.[1]

Els quatre castells fan referència al caràcter de frontera de l'antic Regne de Múrcia, convertit en territori frontissa entre la Corona d'Aragó, Castella, el regne musulmà de Granada i el mar Mediterrani.

Les set corones simbolitzen els successius privilegis atorgats per la monarquia espanyola a l'antic Regne de Múrcia, degut als diferents favors a la causa reial. Les 5 primeres corones van ser atorgades pel rei Alfons X de Castella en el seu privilegi del 14 de maig de 1281, quan va concedir l'emblema i el segell de Consell a la capital.

La sisena corona va ser donada pel rei Pere el Cruel, el 4 de maig de 1361, pel favor dels murcians al seu bàndol durant la lluita successòria. Finalment, la setena corona fou atorgada per Felip V el 16 de setembre de 1709 per haver-li donat suport en la seva lluita contra l'arxiduc Carles en la Guerra de Successió.

Bandera de la Diputació provincial[modifica]

Bandera de la Diputació.

L'antiga Diputació provincial de Múrcia era l'anterior institució regional prèvia a la instauració de la comunitat autònoma en 1982. La Diputació va oficialitzar una bandera oficial en 1976. La bandera era de blau cobalt i mostrava l'escut regional.

Referències[modifica]