Bart de Wever

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBart de Wever

Bart de Wever, el 2014 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(nl) Bart Albert Liliane De Wever Modifica el valor a Wikidata
21 desembre 1970 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Mortsel (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Membre del Parlament flamenc
18 juny 2019 –
Circumscripció electoral: Circumscripció electoral d'Anvers
Membre de la Cambra de Representants de Bèlgica
25 maig 2014 – 25 maig 2019

Circumscripció electoral: Circumscripció electoral d'Anvers
Mayor of Antwerp (en) Tradueix
1r gener 2013 –
Community senator (en) Tradueix
13 juliol 2010 – 2 gener 2013
Membre del Parlament flamenc
30 juny 2009 – 24 maig 2014
Circumscripció electoral: Circumscripció electoral d'Anvers
Membre de la Cambra de Representants de Bèlgica
10 juny 2007 – 29 juny 2009
Circumscripció electoral: Circumscripció electoral d'Anvers
Membre del Parlament flamenc
6 juliol 2004 – 27 juny 2007
Circumscripció electoral: Circumscripció electoral d'Anvers
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFlamenc
FormacióKU Leuven Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPolítica i nacionalisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Anvers Modifica el valor a Wikidata
OcupacióHistoriador
PartitN-VA
Família
GermansBruno De Wever Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm3391515 Twitter (X): Bart_DeWever Goodreads author: 5064944 Modifica el valor a Wikidata

Bart Albert Liliane de Wever (ˈbɑrt də ˈʋeːvər; Mortsel, província d'Anvers, Flandes, 21 de desembre de 1970) és un polític flamenc a Bèlgica, president del partit nacionalista Nieuw-Vlaamse Alliantie, que reclama la independència de Flandes dins la Unió Europea.

Biografia[modifica]

Té una llicenciatura en història amb capacitació per a ensenyar en secundària per la Universitat Catòlica de Leuven. Durant els anys d'estudiant fou membre de la Liberaal Vlaams Studentenverbond (Lliga Liberal Flamenca d'Estudiants) i de la Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV, Lliga Catòlica d'Estudiants Flamencs), treballant com a editor dels seus òrgans Tegenstroom (a Anvers) i Ons Leven (a Lovaina). Ha treballat com a col·laborador científic en la 'Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (Nova Enciclopèdia del Moviment Flamenc), participant en la redacció dels articles corresponents al Taal Aktiekomitee, Vlaams Blok i Vlaamse Militanten Orde, entre altres. També va començar una tesi doctoral sobre la formació del Partit Nacional Flamenc després de la guerra, però va abandonar aquesta tesi per dedicar-se a la política.

A les eleccions regionals belgues de 2004 va ser elegit diputat del Parlament Flamenc i president de la N-VA amb el 95% dels vots (era l'únic candidat). A les eleccions legislatives belgues de 2007 va ocupar el segon lloc en la llista conjunta CD&V - N-VA dirigida per Inge Vervotte al districte d'Anvers i va ser elegit diputat. A les eleccions regionals belgues de 2009 va renovar el seu escó al Parlament Flamenc. A les eleccions legislatives belgues de 2010 va ser elegit senador amb 785.771 vots preferencials, mentre que el seu partit es va convertir en el partit més votat de Bèlgica. Prendrà seient com a senador de la Comunitat Flamenca de Bèlgica.

El 17 de juny de 2010 va rebre del rei Albert II de Bèlgica l'encàrrec de ser formador del nou Govern Federal de Bèlgica però no va reeixir a establir un compromís.

Càrrecs públics[modifica]

Opinions[modifica]

El 2008, mentre era entrevistat en un programa matinal de televisió, va declarar que:

"Crec que no hi ha una minoria de parla francesa a Flandes, sinó que hi ha immigrants que s'han d'adaptar. Demanem als marroquins i als turcs que ho facin. No els dic 'n'hi ha molt de vosaltres, així que l'àrab es convertirà en llengua oficial'. Això seria una bogeria."

També és un admirador del filòsof irlandès conservador Edmund Burke i del seu conservadorisme. Les seves idees també estan influenciats per l'escriptor britànic Theodore Dalrymple.

Controvèrsia[modifica]

El Vlaams Belang ha intentat dificultar la seva carrera política fent pública una fotografia seva de 1996 que el presenta al costat del líder del Front Nacional francès, Jean-Marie Le Pen en una conferència organitzada pel Vlaams-Nationale Debatclub a Anvers.[1] De Wever va explicar la seva presència dient que "en una democràcia, tots han de tenir el dret a expressar la seva opinió, tot i que és una opinió que detesto. I jo sempre prefereixo tenir la meva informació de primera mà i no pas d'una manera filtrada". També ha negat tenir qualsevol vincle amb l'extrema dreta, però hi ha qui qüestiona la sinceritat de les seves explicacions.[2] La fotografia va ser presentada a la pàgina web de Filip Dewinter.

L'octubre de 2007, com a reacció a la disculpa de l'alcalde d'Anvers, Patrick Janssens, a la col·laboració de la seva ciutat a la deportació de jueus durant la Segona Guerra Mundial, Bart De Wever, va dir que:

"Anvers no va organitzar la deportació dels jueus, era víctima de l'ocupació nazi… Els que estaven en el poder en el moment va haver de prendre decisions difícils en temps difícils. No trobo que sigui pas valent estigmatitzar-los ara."[3]

Més tard va demanar disculpes als jueus d'Anvers.[4] Arran d'aquests esdeveniments, en una tribuna publicada a Le Monde, l'escriptor francòfon belga Pierre Mertens va dir que [Bart De Wever va ser] un "convençut líder negacionista". De Wever ha decidit demandar Mertens per aquesta afirmació.[5][6]

Referències[modifica]

  1. (francès) Pierre Gilissen, La photo qui énerve Bart de Wever, Le Soir, 31 d'agost de 2007.
  2. (francès) Bart De Wever, un ex-disciple lepéniste? Arxivat 2010-06-14 a Wayback Machine. a Resistance.be.
  3. (anglès) A Belgian leader flirts with the far-right, The Economist, 31 d'octubre de 2007.
  4. (anglès) Flemish nationalist politician apologizes to Antwerp Jews Arxivat 2007-11-01 a Wayback Machine., European Jewish Press, octubre de 2007.
  5. (neerlandès) Le Soir daagt De Wever uit, De Standaard, 8 de juliol de 2008.
  6. (francès) Bart de Wever attaque Pierre Mertens, La Dernière Heure, 8 de juliol de 2008.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bart de Wever