Bartolomé Fernández Sánchez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBartolomé Fernández Sánchez
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata

Bartolomé Fernández Sánchez (valor desconegut - valor desconegut) va ser un polític i militar espanyol.

Biografia[modifica]

Va ser membre del PSOE i la UGT des de 1931, almenys. Arribaria a ser regidor de l'Ajuntament de Pozoblanco,[1] durant el període de la Segona República.

Després de l'esclat de la Guerra civil es va unir a les milícies republicanes. Va ser comandant del batalló «Pedroches»,[2] organitzat a l'agost de 1936 i que tindria un actiu paper en la batalla de Pozoblanco, en 1937. Durant la resta de la contesa Bartolomé Fernández va ostentar el comandament de la 73a Brigada Mixta[3] i la 38a Divisió.[4][5] A la fi de 1938 li va ser encomanat el comandament de la Columna «F» —anomenada així en el seu honor—, composta per les brigades 25a, 43a, 88a, 198a i una brigada de cavalleria.[6] Al capdavant d'aquesta unitat va prendre part en la batalla de Valsequillo-Peñarroya, el gener de 1939. Al final de la contesa va ser nomenat Cap superior de la base naval de Cartagena.[7]

Al final del conflicte va ser detingut pels franquistes a Cartagena, sent empresonat. Jutjat en Consell de Guerra i condemnat a mort,[7] la pena li seria commutada posteriorment commutada per la de presó. La seva intervenció en favor de dretans hauria influït en aquesta commutació.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid: Almena, 1999. ISBN 84-922644-7-0. 
  • García de Consuegra, Gabriel. La represión en Pozoblanco (Guerra civil y posguerra). Francisco Baena, 1989. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La batalla de Pozoblanco y el cierre de la bolsa de Mérida. Madrid: Editorial San Martín, 1981. 
  • Moreno Gómez, Francisco. La Guerra civil en Córdoba (1936-1939). Córdoba: Alpuerto, 1985.