Bartomeu Crespí Cladera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBartomeu Crespí Cladera

Bartomeu Crespí Cladera “Pixedis”. (Sa pobla 1885, Palma 1964) Jornaler agrícola, glosador, poeta, comediògraf i barber.

Vida [cal citació][modifica]

Bartomeu Crespí Cladera “Pixedis” nat a Sa Pobla dia 15 d'abril de 1885 fill de Martí Crespí Soler “Zero“ i de Prexedis Cladera Cantallops “Pollera“ és el quart de set germans.

La seva mare va morir quan ell tenia cinc anys,de ella va heretar, segons deia, la vena poètica.

Prest va manifestar les seves qualitats poètiques; ell recordava que poc temps després de la mort de la mare el seu pare el duia amb ell a Marjal on treballava com a jornaler, veient el fill com el pare estava de cansat i suat li va dedicar llur primera quarteta referida al cansament.

Molt jove va començar a treballar com a jornaler agrícola fent diverses tasques. Recordava que només va poder anar a escola nocturna tres mesos on va aprendre a llegir i escriure en castellà.

Ben prest va començar a practicar el glosat compatint amb tots els glosadors dels seu temps.

Durant algun temps va formar part d'una agrupació d'aficionats al teatre.

Va deixar el glosat per que creia que el perjudicava mes que el beneficiava.

El 7 de maig de 1910 es va casar a Palma amb Pereta Riera Sbert, als pocs mesos marxaren a Sa Pobla on obriren un bar.

Al cab de pocs anys i a causa de la mort als tres anys de la primera filla, deixaren Sa Pobla i s'instal·laren a Palma on va fer diferents treballs. Passats uns anys va muntar una barberia que va mantenir fins que es va jubilar.

L'any 1924 va fundar la confraria de penitents de “ Nuestra Señora de la Esperanza “ més coneguda actualment per la confraria del March.

Durant la guerra civil es va decantar pel bàndol colpista i a l'any 1939 va escriure en “mallorquí“ una “oda“ a la rebel·lió militar i al seu cabdill amb el nom de “Una petita memòria feta en el gran moviment” i que no va poder editar per que va ser censurada, ja que no estava escrita en castellà.

El seu amor a l'illa i al seu poble esta expressat repetidament.

Tenia una gran facilitat per expressar-se i improvisar en vers sobre els temes mes diversos.

Obra poètica[modifica]

L'obra d'en Tomeu Crespi és molt extensa i molta no ha estada editada i en part s'ha perduda.

Abasta des d'obra per ser representada :

Comèdia, drama rural, monòlegs, diàlegs sempre en vers[modifica]

  • Comèdia o drama:

Primer l'amor que l'herència (1918) , S'Arrepentida 1917, No queda maldat sens paga 1931, Mala madastra 1918. La seva primera obra teatral data de 1904, no té títol i només hi ha dos manuscrits dels quals només un d'ells es complet no ha estada editada ni representada. De l'obra “Primer l'amor que l'herència” la de mes èxit popular,es varen fer mes de mil representacions arreu de Mallorca.

  • Diàlegs:Sa criada rabiosa i es soldat casat, Els pobres no poden viure (es conflicte d'es tabac), En Pau de ses sis al·lotes, De l'amor una besada i jo guard el desengany, Societat de gatons i molt altres.
  • Monòlegs: Per que som nat?, Aplec de gatons (mal viatge qui s'engata), Desditxes d'un desditxat (Odissea d'un venedor ambulant)

Obra per esser llegida.

  • Té una gran producció editada per ell a petits quaderns que anomenava plaguetes i distribuïa per diferents punts: quioscs, bars i altres i que fan referència a temes molt diversos: fets populars, accidents, assassinats, desgràcies, celebracions, festivitats; altres que li demanaven institucions o persones: naixements, defuncions, casaments o altres fets rellevants.
  • Altre producció generalment no editada te com a tema fets familiars: celebracions, malalties, morts, naixements, felicitacions, viatges etc.

Referències[modifica]