Bescuit de Nadal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBescuit de Nadal
Exemples de bescuits de Nadal d'estil nord-americà. Modifica el valor a Wikidata
Característiques
GastronomiaNadal Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusrebosteria, seasonal food (en) Tradueix, darreries nadalenques i Plätzchen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Els bescuits de Nadal són assortiments de pastisset de rebosteria, preparats tradicionalment durant les celebracions de fi d'any, als països germànics i en molts països i regions del món.

Història[modifica]

Es diu que els bescuits de Nadal van aparèixer a l'Europa occidental medieval, quan la canyella, el gingebre, el pebre negre, les ametlles i els fruits secs es van introduir a la cuina medieval.

Durant el segle segle xvi, els bescuits de Nadal es van popularitzar a Europa amb el pa de pessic (Lebkuchen) a Alemanya, el papparkakor a Suècia o el krumkake a Noruega.[1] Al segle xvii, els colons holandesos van introduir aquesta tradició a les colònies d'Amèrica. Són fins avui, entre altres, un dels productes tradicionals molt populars dels Mercats de Nadal dels països germànics.

Per país i regió[modifica]

Amèrica del nord[modifica]

Finlàndia[modifica]

A Finlàndia, com en altres països del nord d'Europa, el bescuit de Nadal (piparkakku) és molt consumit.

França[modifica]

La tradició del bescuit nadalenca és present a Alsàcia amb, entre d'altres, la bredele.

Suïssa[modifica]

A Suïssa, trobem el petit milanès (Mailänderli), els bruns de Basilea (Basler Brunsli), els estels amb canyella (étoiles à la cannelle) i els pans d'anís (Springerle) entre els bescuits de Nadal comuns,.[2][3]

Notes i referències[modifica]

Vegeu també[modifica]