Butlletí de la Federació Patronal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesButlletí de la Federació Patronal
Fitxa
Data d'iniciabril de 1921
Data de finalitzaciódesembre de 1925
Dades i xifres
Periodicitatmensual
Temaeconomia
Edició en català
PublicacióIgualada


Butlletí de la Federació Patronal va ser una publicació mensual d'informació econòmica editada a Igualada entre els anys 1921 i 1925.

Descripció[modifica]

A partir del núm. 3 només portava per títol Butlletí i el logotip de la Federació Patronal d'Igualada. S'imprimia als tallers de Nicolau Poncell. Tenia quatre pàgines, a dues columnes, amb un format de 26 x 17 cm. El primer número va sortir el mes de gener de 1921 i l'últim, el 44, el desembre de 1925.[1]

«Des del n. 26, els números són moltes vegades reproduïts per velògraf o procediments semblants».[2] Tot i que va començar escrita en català i sempre hi va mantenir el títol, «des del n. 27, a conseqüència de la Dictadura, comença a haver-hi text espanyol i a no publicar res en català».[2]

Continguts[modifica]

A l'article de presentació deien: «L'objectiu d'aquest Butlletí és el de posar en coneixement de nostres associats totes aquelles notícies de caràcter econòmic i social que puguin interessar-los, així com també donar a conèixer els treballs que va realitzant la Federació i els organismes que la integren».[3] Publicava normes legislatives, notícies econòmiques i articles sobre cooperativisme, congressos patronals, assegurances, etc.

El núm. 14 (maig de 1922) va ser extraordinari amb motiu de les Fires i Festes de Primavera. Incloïa un estudi històric dels tipus d'indústries més importants d'Igualada i de la seva situació en aquell moment. Aquest número és l'únic que va sortir il·lustrat i a la portada reproduïa un dibuix de Joaquim Renart i Garcia.

Referències[modifica]

  1. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 314-317. 
  2. 2,0 2,1 Givanel Mas, Joan. Bibliografia catalana. Premsa. Barcelona: Institució Patxot, 1937, p. 3 vol.. 
  3. Butlletí de la Federació Patronal, 1, abril 1921.

Localització[modifica]

Enllaços externs[modifica]