Cèlia Artiga Esplugues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCèlia Artiga Esplugues
Biografia
Naixement1912 Modifica el valor a Wikidata
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort2000 Modifica el valor a Wikidata (87/88 anys)
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópedagoga, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAlbert Palacín i Artiga Modifica el valor a Wikidata
PareFrancesc Artiga Sardà Modifica el valor a Wikidata
Premis
Medalla d'Or de la Ciutat de Reus Premi Alfons XII del Ministeri d'Educació

Cèlia Artiga Esplugues [a] (Reus, 1912 - 2000) va ser una pedagoga catalana. És coneguda per haver creat les jornades de mestres de Reus Tarragona i Valls, també pel seu llibre: L'Escola que jo he viscut, on descriu les seves experiències vitals i pedagògiques.

Biografia[modifica]

De jove els seus pares van emigrar a l'Argentina on van obrir un restaurant i no va tornar a Reus fins al 1923 on va estudiar a l'escola de Nostra Senyora de Misericòrdia. Va començar a estudiar per a mestra a l'Escola Normal de la Generalitat i, interessada pels nous mètodes, va treballar al parvulari Forestier. El 1934 va començar com a mestra a Reus però el 1937 (a l'edat de 22 anys) va haver de deixar la ciutat per anar a Arties a la Vall d'Aran on es va refugiar durant la guerra civil junt al seu marit i fills.

Després de la guerra fou contrària als nous plans d'estudis i va intentar amb enginy esquivar la rigidesa de l'ensenyament franquista en diverses escoles de tot Catalunya. Mort encara jove el seu marit es va establir a Reus i donà classes al col·legi del barri de la Immaculada. Els seus objectius com a docent era aconseguir un mètode i material didàctic més eficaç per els seus alumnes. Al 1977 deix l'escola publica i comença a realitza conferencies, cursos i seminaris al servei del ensenyament català on va promoure trobades d'equips de mestres de Reus, Tarragona i Valls, s'interessà per l'escola activa i va conèixer tot el que es publicava com a material per pàrvuls a Espanya, visitant també escoles d'Itàlia i de l'Argentina. A través de les Escoles d'Estiu, de les Escoles Universitàries de Mestres i de l'Institut de Ciències de l'Educació va fer un treball cultural intens per tot Catalunya i Andorra. El 1981 una escola a la ciutat de Reus rep el seu nom. Es jubilà de mestra a l'Escola Prat de la Riba de Reus.

Va morir el dia 3 de gener del 2000. La ciutat de Reus li va dedicar un carrer.

Publicacions[modifica]

  • El material escolar: parvulari i cicle inicial. Vic: Eumo, 1983.
  • L'Escola que jo he viscut: 1919-1977. Reus: Germans Palacín Artiga, 1991.[1]

Notes[modifica]

  1. Segons la forma que estableix el Diccionari de reusencs de Josep Olesti, Homes i dones pels carrers de Reus d'Enric Tricaz i el llistat de carrers de l'Ajuntament de Reus

Referències[modifica]

  1. Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de reusencs. Reus: l'Ajuntament, 1991, p. 64-65. 

Bibliografia[modifica]

  • Puyol, Carme. Les Dones honorades als carrers de la ciutat: de la toponímia urbana de Reus. Reus: Arxiu Municipal, 2001. ISBN 8489688117