Vés al contingut

Cúria Reial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cúria Reial
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic, gòtic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBesalú (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Portalet
Map
 42° 12′ N, 2° 42′ E / 42.2°N,2.7°E / 42.2; 2.7
Bé cultural d'interès local
Data20 octubre 2008
Id. IPAC9892 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC14362 Modifica el valor a Wikidata

Cúria Reial és una obra del municipi de Besalú (Garrotxa). Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Tot el conjunt està format per tres edificis. El primer que dona a la Plaça Major ocupant l'extensió de dos arcs de les voltes, un cos central, que correspon pròpiament a la Cúria Reial, que té la façana i l'entrada primitiva al carrer Portalet, i un tercer construït amb carreus ben tallats, amb porta allindanada, dues finestres i sis arcs amb columnes i capitells senzills. Hi destaca principalment una àmplia sala d'audiències gòtica del segle xiv. La sala està dividida en tres naus mitjançant dues fileres d'arcades ogivals. La paret occidental té dues finestres gòtiques de doble columna.[1] Els basaments de tot l'edifici estan molt alterats.[1] En un sector s'han desenterrat pedres d'un interès remarcable, potser les úniques existents de l'època comtal.[1]

Història[modifica]

Entre els edificis destinats a l'administració de la justícia és un dels més antics i un dels únics. Al segle xvii la cúria de justícia de la vila va ser traslladada a la Casa Santa Maria, que es troba davant l'església de Sant Vicenç de Besalú. Fins fa poc estava ocupat per les monges de l'Immaculat Cor de Maria, que hi tenien el col·legi, però actualment en són propietaris alguns veïns de la plaça, l'Associació d'Amics de Besalú i els sr. Capdevila, que l'ha habilitat per a restaurant. Es projecta que sigui la casa de cultura de la vila.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Cúria Reial». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 7 octubre 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cúria Reial
  • «Cúria Reial». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.