Ca Tost

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ca Tost
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XX Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicnoucentisme Modifica el valor a Wikidata
Altitud213 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaValls (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer de González Alba, 1 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 17′ 07″ N, 1° 15′ 01″ E / 41.28515°N,1.2503°E / 41.28515; 1.2503
Bé cultural d'interès local
Data1988
Id. IPAC8019 Modifica el valor a Wikidata

Ca Tost, antiga seu de Banca Catalana, és un edifici d'habitatges de Valls (Alt Camp) protegit com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Edifici que fa cantonada amb el carrer d'en Bosch i que consta de baixos comercials i tres plantes més. A la planta baixa, totes les obertures - tres i quatre als carrers d'En Bosch i González Alba respectivament- tenen muntants i arcs rebaixats petris. Al carrer González Alba es pot veure: a la primera i a la segona planta quatre balcons de volada curta, en canvi a la segona en tenen més i torna a ser minso el voladís de l'únic balcó de la tercera planta. Tots ells tenen els muntants i les llindes lleugerament corbes de pedra Les baranes són de ferro i tenen un dibuix simple. A més, a la tercera planta hi ha tres finestres amb dues obertures petites i una columna al mig, tot el conjunt és emmarcat amb pedra amb dos arcs petits a la part superior.[1]

La façana del carrer Gonzàlez Alba acaba en una cornisa ampla i una barana a la coberta en la qual es combinen parets rectangulars amb espais oberts que allotgen balustres, en nombre total de cinquanta-tres, sèries de tretze i un espai d'onze unitats.

Tota aquesta façana és molt equilibrada i a l'altura del primer pis i al costat dret hi ha una fornícula que conté la imatge votiva de la Mare de Déu amb el Nen en braços, envoltada per dues columnes amb capitells vegetals i un arc de mig punt. El tractament de la façana del carrer d'En Bosch segueix el mateix ritme i qualitat que la façana que podríem considerar principal. Al primer pis, hi ha tres balcons, dos al segon i quatre finestres al tercer pis, amb el mateix estil de disseny que les del carrer González Alba. L'acabament segueix el mateix estil ja referenciat.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ca Tost
  1. 1,0 1,1 «Casa al carrer González Alba, 1». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 15 octubre 2013].