Ca l'Antic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Ca l'Antic (Bigues)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ca l'Antic
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita1654 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBerga Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Roser, 1 Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 06′ N, 1° 50′ E / 42.1°N,1.84°E / 42.1; 1.84
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC3075 Modifica el valor a Wikidata

Ca l'Antic és una casa a una cantonada, a l'inici d'un raval, al peu del camí cap a Barcelona i prop del portal del capdavall de la vila vella de Berga. Casa forta construïda fora muralles, a l'inici del raval que funciona com a punt on l'eix tradicional de la vila canvia de direcció.[1] El 1654 el veguer Francesc Catllar i Solanell tenia una casa al raval. Li cremaren i es vengué el solar a la família Antic, que s'hi feu una casa. El 1811 a la casa Gironella s'hi estableix una acadèmia militar al servei de la Junta Suprema de Catalunya.[1] Ha estat protegida com a bé cultural d'interès local.

Estructurada en semi-soterrani, aprofitant un desnivell del terreny, planta baixa, i dos pisos superiors. La coberta és a quatre vessants amb teula àrab. El parament és a base de carreus de pedra després arrebossat imitant-ne les formes. Les obertures són totes força senzilles, allindanades i, en el cas dels balcons, baranes de ferro sense ornaments.[1] El semi-soterrani en origen eren quadres i magatzems, està cobert amb voltes de pedra tosca i actualment és un bar. A la planta baixa hi ha un bar restaurant, al primer pis, un magatzem i les altres, oficines i habitatges.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Ca l'Antic». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 agost 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ca l'Antic