Cal Sala de Vallmanya

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Sala de Vallmanya
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud624 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVallmanya (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 49′ 07″ N, 1° 34′ 13″ E / 41.818627°N,1.570374°E / 41.818627; 1.570374
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17552 Modifica el valor a Wikidata

Cal Sala és una masia de Vallmanya, del municipi de Pinós (Solsonès), inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

Es troba a peu de la carretera de Calaf - Vallmanya - Salo, passats 2 km del desviament que puja al Santuari de Pinós i 2,2 km. abans d'arribar a Vallmanya, al peu del tossal de Puigferrers. A l'altre costat de la carretera hi ha el cementiri de la masia amb la capella de la Mare de Déu de l'Avellana.

Descripció[modifica]

Portada

Masia de planta basilical amb carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. Al cos inicial de la masia s'hi afegí múltiples annexes al llarg dels segles XIX i XX, concretament a les façanes, nord, migdia i ponent. És a la façana de migdia on l'annexe afegit ha modificat més l'estructura i la fisonomia de la façana: es tracta de dos cossos construïts a banda i banda de la porta central que ha fet recular a la primera façana.[1]

Notícies històriques[modifica]

La masia de cal Sala de Vallmanya és avui dia una casa pairal amb una important activitat agropecuària. Veïna a la casa hi ha la capella familiar.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Sala de Vallmanya
  1. 1,0 1,1 «Cal Sala». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 30 juny 2015].