Vés al contingut

Can Nei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Nei
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVIII, XIX Final
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPont de Molins (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de la Constitució, 1.
Map
 42° 19′ N, 2° 55′ E / 42.32°N,2.92°E / 42.32; 2.92
Bé cultural d'interès local
Data19 abril 2013
Id. IPAC39329 Modifica el valor a Wikidata

Can Nei, o Casa Volnei Comas, és una casa del segle xviii del municipi de Pont de Molins (Alt Empordà) protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Està situada en la plaça de la Constitució del nucli urbà de Molins, en el terme de Pont de Molins. És un edifici cantoner de planta rectangular, amb la coberta de teula de dues vessants i distribuït en planta baixa i dos pisos. La façana principal, orientada a la plaça, està en força mal estat de conservació i ha patit diverses transformacions. Presenta a la planta baixa dos portals d'accés d'arc rebaixat, un d'ells tapiat, amb els emmarcaments arrebossats. Les obertures dels pisos superiors són totes rectangulars i amb els emmarcaments arrebossats, exceptuant les finestres superiors dels laterals de la façana, també d'arc rebaixat. Damunt dels portals hi ha un llarg balcó corregut amb la barana de ferro força degradada. El cos central del parament presenta un coronament ondulant amb un medalló gravat al mig. L'edifici presenta un cos adossat a llevant d'una sola planta, amb un cobert de nova planta a la part superior. L'interior està format per cinc crugies perpendiculars a la façana principal, construïdes per fases successives. A planta baixa hi ha voltes de maó de pla, mentre que als pisos superiors són de cairats de fusta a diferents nivells. La primera crugia de l'esquerra, que presenta una alçada doble, estava destinada al trull.

La construcció conserva restes del revestiment arrebossat, tot i que està bastida amb còdols i pedra desbastada lligada amb morter.

Història[modifica]

Les cases conservades a Molins de Dalt, es poden datar majoritàriament entre els segles xvii i xviii, tot i que és molt probable que haguessin estat construïdes sobre antigues edificacions medievals. En el cas de Can Nei és una construcció del segle xviii tot i que la façana data de finals del segle xix.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Nei
  • «Can Nei». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 25 abril 2012].