Carl-Ehrenfried Carlberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarl-Ehrenfried Carlberg

(1949) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 febrer 1889 Modifica el valor a Wikidata
Parròquia de Hedvig Eleonora, Estocolm (Suècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 gener 1962 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Engelbrekt (Suècia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, gimnasta artístic, militar Modifica el valor a Wikidata
Esportgimnàstica artística Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1912Jocs Olímpics d'Estiu de 1912 Modifica el valor a Wikidata
Família
PareGustaf Carlberg Modifica el valor a Wikidata
Medaller
Competint per Suècia Suècia
Gimnàstica artística
Jocs Olímpics Anells olímpics
Or Estocolm 1912 Concurs per equips, sistema suec

Carl-Ehrenfried Carlberg (Parròquia de Hedvig Eleonora, Estocolm, 24 de febrer de 1889 - Engelbrekt, 22 de gener de 1962) va ser un gimnasta artístic suec, que va competir a començament del segle xx.

Nascut a Estocolm, va servir al Regiment de la Guàrdia Reial de Göta de l'exèrcit suec, alhora que es formava com a enginyer. El 1912 va prendre part en els Jocs Olímpics d'Estocolm, on va guanyar la medalla d'or en la prova del concurs per equips, sistema suec del programa de gimnàstica.[1] Després d'aquest triomf va fundar un gimnàs a Lillsved, al mateix temps que tenia èxit en el ram de la construcció.

El 1928 fundà Gymniska Förbundet, una organització de caràcter nazi. Posteriorment va ser fundador i principal patrocinador de l'Associació antisemita Manhem, un grup d'estudis creat el 1934. En aquest grup hi havia membres del Partit Obrer Nacional-Socialista, partit polític d'ideologia nacional-socialista. Ferm partidari del nazisme, va reclutar homes pel servei militar i civil pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. En aquesta època s'havia convertit en un home molt ric gràcies als seus interessos empresarials i va utilitzar els seus diners per difondre la propaganda nazi i per finançar la Svensk Opposition de Per Engdahl. Durant la guerra va compilar llistes de jueus.[2]

Després de la guerra, el seu Hjalpkommitté for Tyslands va funcionar com una organització de socors per a oficials alemanys, mentre l'editorial Svea Rike, creada en la dècada de 1930, va ajudar a continuar difonent les idees nazis. Això va fer que el 1958 fos sentenciat a 15.000 corones en multes per difondre escrits antisemites a diverses escoles d'Estocolm.[3]

Bibliografia[modifica]

  • Philip Rees, Biographical Dictionary of the Extreme Right Since 1890, p. 54

Referències[modifica]

  1. «Carl-Ehrenfried Carlberg Olympic Results». sports-reference.com. Arxivat de l'original el 17 d'abril 2020. [Consulta: 9 desembre 2017].
  2. Nygren, Per «Svenska judar registrerade - Nazistiska organisationer utförde kartläggning under kriget». , 09-11-1997.
  3. Epstein, Lars «Olustiga Odengatan 42». , 03-05-1997.