Vés al contingut

Cascades Epupa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCascades Epupa
Imatge
TipusSalt d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Part deRiu Cunene Modifica el valor a Wikidata
Map
 17° 00′ S, 13° 15′ E / 17°S,13.25°E / -17; 13.25
Conca hidrogràficaCunene basin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida20 (alçària) m

Les cascades Epupa (també conegudes a Angola com a cascades Monte Negro) són unes cascades del riu Kunene que es troben a la frontera d'Angola i Namíbia, a l'àrea de Kaokoland, a la regió de Kunene.

El riu té 500 m d'ample i cau en una sèrie de cascades al llarg de més d'1,5 km. La cascada individual més alta té 37 m. d'altura[1] El nom «epupa» és una paraula de la llengua herero que significa «escuma», en referència a l'escuma creada per l'aigua que cau.

Ecologia[modifica]

Degut a la naturalesa especialitzada d'aquest abrupte hàbitat riberenc, les cascades d'Epupa són l'hàbitat d'una sèrie de peixos endèmics i altres espècies aquàtiques.[2]

Aquest territori de l'ètnia Himba, que anomenen a les cascades «l'aigua que fuma», ha estat amenaçat diverses vegades per la construcció d'una presa que hauria submergit 300 km² de terres de pastoreig. La lluita dels pastors ha salvat un ecosistema i una fauna preservada, inclosos els cocodrils.[3]

Turisme[modifica]

Tot i ser difícil d'arribar (es recomana anar amb un vehicle 4x4 per arribar a elles des d'Opuwo), les cascades són una de les principals atraccions per als visitants de Namíbia, a causa de l'entorn gairebé intacte, amb figueres, baobabs, palmeres makalani i parets rocoses de colors que emmarquen les cascades.

El districte electoral d'Epupa s'anomena així per les cascades.

Les cascades Ruacana, al nord de Namíbia, es troben a 135 km riu amunt.

Pobles[modifica]

Les cascades Epupa són conegudes pels pobles nòmades, com els Ovahimba, els Ovatjimba, els Ovazemba i els Ovatwe. La migració cap a les cascades d'Epupa augmenta constantment a causa de l'elevat creixement del turisme, que es veu encara més a les tribus com els Herero i els Oshiwambo, que diu la gent que emigren a la zona.

Allotjament[modifica]

Hi ha quatre allotjaments (Kapika Waterfall Lodge, Omarunga Camp Lodge, Epupa Camp Lodge i Epupa Falls Campsite Lodge), i un càmping local (Motjikutu). Tots aquests allotjaments disposen de càmpings excepte Kapika Waterfall Lodge.

Activitats[modifica]

Les activitats van des de visites guiades fins a les poblacions de Falls i Himba que estan al voltant de les cascades d'Epupa, observació d'aus, excursions per veure cocodrils i una varietat de vegetació amb arbres com el baobab i el mopane, espècies dominants de la zona.

També s'ofereix als turistes un ràfting a pel riu des d'Epupa Camp.

Referències[modifica]

  1. Epupa Falls at World Waterfall Database
  2. C.Michael Hogan. 2012
  3. GEO núm. 403 de septembre del 2012, pàg. 29

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]