Vés al contingut

Cascades Liffey

Infotaula de geografia físicaCascades Liffey
(en) Liffey Falls Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusSalt d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Part deRiu Liffey Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaLiffey Falls State Reserve (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaTasmània (Austràlia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMidlands (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 41′ 53″ S, 146° 45′ 52″ E / 41.6981°S,146.7644°E / -41.6981; 146.7644
Dades i xifres
Altitud514 m Modifica el valor a Wikidata
Mida120 (alçària) × 160 (alçària) m

Les cascades Liffey són una sèrie de quatre cascades diferents en el riu Liffey que es trobe a la regió de Midlands de Tasmània (Austràlia).

Ubicació i característiques[modifica]

Les cascades Liffey estan situades a la rodalia de la ciutat de Liffey, a Meander Valley, accessible des de Deloraine a través de Lake Highway. Les cascades comencen des de Great Western Tiers (a una elevació de 514 m sobre el nivell del mar) i descendeixen en el rang de 120-160 m.[1] Els noms de cadascuna de les cascades (de superior a inferior) són: Alexandra Falls, Hopetoun Falls, The Salt or Spout Falls (també anomenades Albert Falls) i Victoria Falls.[2]

Es pot accedir al peu de les cascades a través de dos camins; un que es troba riu amunt (amb aparcament turístic) i un altre riu avall.

Etnologia i història de la zona[modifica]

L'àrea que envoltava les cascades Liffey era un lloc de trobada dels aborígens de Tasmania durant milers d'anys abans del colonialisme a Austràlia. El riu Liffey s'anomenava originalmente Tellerpangger pel clan Panninher que ocupava la zona.

En 1827 es va produir una important massacre de fins a seixanta aborígens del clan Pallittorre per part dels colons europeus durant la Guerra negra:[3]

La massacre amb seixanta morts o ferits va ser registrada a The Sydney Morning Herald com un succés a les cascades Liffey. Els informes de Colonial Times i Tasmanian Advertiser, publicats el 6 de juliol de 1827 (pàgina 4, The Natives) en un informe de Launceston assenyalen que

«Estaven envoltats mentre s'estaven asseguts al voltant de les seves fogueres, quan els soldats i altres persones els van disparar a uns 30 metres de distància. Informen que hi ha d'haver prop de seixanta morts i ferits.»

però només assenyala esdeveniments propers a Quamby Bluff, sense esmentar explícitament les cascades Liffey

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Map of Liffey Falls, TAS». Bonzle Digital Atlas of Australia. [Consulta: 31 maig 2014].
  2. «Liffey Falls». World of Waterfalls. Johnny T. Cheng, 29-11-2006. [Consulta: 31 maig 2014].
  3. Derby, Andrew «More than 1000 died in Tasmanian war, says historian». The Sydney Morning Herald, 28-04-2012 [Consulta: 20 maig 2012].

Vegeu també[modifica]