Castell de Palau del Vidre

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Palau del Vidre
Imatge
Restes del castell, juntament amb part de l'església
Dades
TipusCastell
Primera menció escrita974
ConstruccióSegle X
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud21,4 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPalau del Vidre (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 34′ 19″ N, 2° 57′ 37″ E / 42.57194°N,2.96014°E / 42.57194; 2.96014

El Castell de Palau del Vidre és un castell medieval d'estil romànic del segle xi situat en el poble de Palau del Vidre, a la comarca del Rosselló, (Catalunya del Nord).

Està situat en el punt més alt del turonet on es troba el nucli vell del poble, tancant la cellera[1] de la qual nasqué el poble de Palau del Vidre. És al bell mig de l'espai clos pel recinte fortificat de Palau del Vidre.

Història[modifica]

En un origen el poble era una vil·la romana, de la qual es conserva el nom: Securinianum (que hauria donat Surinyà). Aquest nom va conviure amb el de Palatium Rdegarium (Palau Rotger) al llarg del segle x, fins que, a partir del 1028 ja apareix només com a Palau o com a Palau Rotger, en diferents formes llatinomedievals: Palatium, Palad, Palaz. Palats, fins que el 1358 ja està documentada com a Palau.

L'església d'Elna hi posseïa diversos alous, però el comte de Rosselló Gausfred III infeudà Palau a Bernat de Montesquiu, cosí seu. El 1172 Palau consta com a castell, quan el comte Girard II, fill de Gausfred III, cedí Palau, el seu territori i tots els seus drets i jurisdiccions als templers de la Comanda del Mas Déu. En dissoldre's l'Orde del Temple, la possessió passà a mans dels hospitalers, i encara el 1789 en tenia la comanda l'Orde de Malta.

Al segle xv es desenvolupà a Palau una important indústria del vidre, l'amo de la qual era el 1465 el donzell Ramon de Vivers. Fou el moment en què es comença a ajuntar del Vidre al nom de la població, Palau.

Les restes del castell[modifica]

Detall de les restes del castell

Del castell, pròpiament dit, en queda poca cosa. L'església de Santa Maria i Sant Sebastià de Palau del Vidre fou construïda aprofitant una sala del castell, i tot al seu entorn es conserven restes de la fortificació, en especial una paret sencera amb una finestra romànica que actualment és la paret sud del temple parroquial.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Canet de Rosselló». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere; Badia i Homs, Joan; Adell i Gisbert, Joan-Albert. «Palau del Vidre: Recinte fortificat i castell de Palau del Vidre». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]

  1. «La cellera i el castell de Palau del Vidre, en els ortofotomapes de l'IGN». Arxivat de l'original el 2016-04-08. [Consulta: 28 març 2016].