Catabolisme de les proteïnes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El catabolisme de les proteïnes és la descomposició de proteïnes en aminoàcids i compostos derivats simples, per a transportar-les dins les cèl·lules a través de la membrana plasmàtica, i en última instància per a polimeritzar-les en noves proteïnes per mitjà de l'ús d'àcids ribonucleics (ARN) i ribosomes. El catabolisme de les proteïnes, que és la descomposició de macromolècules, és essencialment un procés de digestió. El seu principal producte és la urea.[1]

El catabolisme de les proteïnes és efectuat habitualment per endo- i exo-proteases no específiques. Tanmateix, s'utilitzen proteases específiques per a fragmentar les proteïnes per fins de regulació i de trànsit de proteïnes.

Els aminoàcids produïts pel catabolisme poden ser reciclats directament, utilitzats per a crear nous aminoàcids, o ser convertits en altres compostos per mitjà del cicle de Krebs.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Mezquita Pla, C.; Mezquita Mas, B. Fisiologia dels sistemes circulatori, respiratori i renal. 2a edició. Universitat de Barcelona., 2005. ISBN 9788447530373.