Vés al contingut

Categoria Discussió:Masclisme

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Raó de ser / ubicació[modifica]

Quina diferència hi ha entre aquesta categoria i Categoria:Discriminació de la dona. Com hem de saber el que va aquí i el que va allà. Pau Cabot · Discussió 18:56, 1 gen 2018 (CET)[respon]

La discriminació de la dona pot serun efecte del masclisme. El masclisme no només discrimina, malauradament, i no únicament a dones. Si no saps on posar un article, posa'l a la categoria més àmplia, cm fas amb la resta de temes. Se suposa que si crees o categoritzes articles és perque en saps prou del tema. el comentari anterior sense signar és fet per Slastic (disc.contr.)
El problema no és que jo no en sàpiga del tema (encara que no en som un expert), el problema és que no està clar quina diferència hi ha entre les dues categories. Quin seria l'exemple de discriminació de les dones que no beneficiï un home? He estat cercant per les altres viquipèdies, on sí que hi deu haver experts i no he trobat enlloc aquesta diferenciació. Pau Cabot · Discussió 21:52, 1 gen 2018 (CET)[respon]
PS. Ara he trobat això del 2014: Categoria Discussió:Discriminació de la dona. Pau Cabot · Discussió 21:53, 1 gen 2018 (CET)[respon]
La veritat és que no tinc clar si és el mateix o no. Bàsicament perquè no tinc clar si tots els tipus d'abús de tipus masclista impliquen necessàriament una discriminació. Diria que no sempre és així, però no n'estic segur. Crec que un expert en la matèria, que conegui millor tots els tipus d'abús, podria aportar una informació més fiable. Sng (disc.) 18:39, 3 gen 2018 (CET)[respon]
Mentre esperem que aparegui algun expert, perquè no la revertim ?. Ho dic perquè si el que l'ha creada no té clar els arguments per definir les diferències, que es pot esperar de la resta. Per cert, agafant literalment el que diu Slastic i sense qüestionar la veracitat de la sentencia: "La discriminació de la dona pot ser un efecte del masclisme", considero que haurien de tenir la dependència invertida, és a dir, Categoria:Discriminació de la dona hauria de penjar de Categoria:Masclisme i no a l'inrevés. Salut ! --amador (disc.) 20:50, 3 gen 2018 (CET)[respon]
no hi estic d'acord en crear dependències, jo unificaria en una categoria única (discriminació) i faria subcategories quan calgui --barcelona (disc.) 23:19, 3 gen 2018 (CET)[respon]
Sento no poder arribar al fons del tema en aquests moments, però em permeto alguns comentaris sobre ubicació i possibles incongruències:
  1. D'entrada dir que em sembla oportuna l'existència de la categoria.
  2. Influenciat per aquesta discussió, inicialment havia arribat a la conclusió que s'hauria de situar com a subcategoria directa de Categoria:Gènere; després he vist que ja pertany a la Categoria:Home que n'és una subcategoria.
    1. De fet, he considerat "anar-la pujant" i no sembla que encaixi bé dins de Categoria:Discriminació per gènere, ni de Categoria:Desigualtat de gènere, ni de Categoria:Prejudicis sexuals i de gènere.
    2. Categoria:Feminisme penja, a segon nivell, de Categoria:Gènere a través de Categoria:Dona.
  3. Jo diria que n'hi hauria prou amb eliminar-ne la Categoria:Discriminació de la dona i deixar que quedi "en una altra branca" de Categoria:Gènere.
  4. Pel que fa a WD, hi ha "Category:Masculism (Q8621005)" i "Category:Masculinity (Q8610763)", de moment ambdues sense etiqueta en català ni, evidentment, categoria "ca" a Viquipèdia. A la primera sí li correspon una categoria tant a "es" com a "en"; la segona sols en té a "en". Algunes observacions:
    1. Agafant els articles de "Masculinisme (Q1973996)" trobem coses com ara:
      1. A l'article català "Masculinisme" hi ha un avís, des de juliol del 2013, de «No s'ha de confondre amb l'adquisició o desenvolupament de caràcters masculins en el sexe femení», mentre la part en cursiva és exactament l'única definició del terme que dóna el DIEC. També el diferencia del masclisme, però diu que «al món anglosaxó, el masculinisme [...] s'equipara a masclisme».
      2. A l'article castellà "es:Masculinismo" s'afirma que «alternativamente [...] se centra en la superioridad masculina, la exclusión de las mujeres y su dominación», si bé s'evita esmentar el masclisme. Per altra banda, l'article "es:Machismo" sols té la "Categoría:Sexualidad" (?).
    2. A la part anglesa, l'article "en:Machismo" (en anglès s'utilitza el terme castellà) pertany a la "Category:Masculinity".
Espero haver ajudat una mica. --FranSisPac (disc.) 03:29, 4 gen 2018 (CET)[respon]
Gràcies per la teva opinió i per la recerca, FranSisPac. Dues preguntes: 1. Podries explicar perquè aquesta categoria, segons tu, no hauria de penjar de Categoria:Discriminació de la dona? 2. Quina diferència hi ha entre aquestes dues categories (que és el tema del fil)?Pau Cabot · Discussió 07:28, 4 gen 2018 (CET)[respon]
@Paucabot: em limitaré a dues anàlisis. a) Si agafem la següent frase de l'article Misogínia: «... la misogínia pot manifestar-se de diverses maneres, que inclouen denigració, discriminació, violència contra la dona, cultura de la violació i l'objectificació sexual de la dona» en tenim una primera clau. No tot el que va "contra les dones" és discriminar-les (DIEC: discriminar = marcar una distinció, diferenciar,...), també se les pot menystenir, ignorar... o incórrer en violència masclista. b) El "manspreading" adquireix una connotació més greu quan l'autor seu entre dues dones, però no es tracta tan sols d'això, com es por veure en el text de la campanya de TMB A Barcelona o en les icones de les campanyes de Madrid o Nova York.
En la meva opinió, que no es d'expert (si voleu seguim esperant que n'aparegui algun) però es basa en l'anàlisi i el discerniment, ni la misogínia ni el manspreading poden situar-se exclusivament com a actituds de discriminació de la dona, i a la violència masclista em costa considerar-la discriminació, tot i tenir, tots tres conceptes, bon encaix en la categorització com a masclisme. Això em porta a ampliar la meva proposta anterior d'eliminar-ne la Categoria:Discriminació de la dona amb la d'afegir-hi la Categoria:Comportament humà (la qual, per altra banda, ja té la subcategoria Violència).
Pel que fa a la resta del meus comentaris anteriors, que estrictament no eren del "tema original d'aquest fil", pretenien avançar sobre la possible situació, respecta a WD, d'aquesta Categoria:Masclisme que defenso mantenir i que no hi té element associat.
Cordialment,--FranSisPac (disc.) 13:57, 6 gen 2018 (CET)[respon]