Chochenyos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàChochenyos
Tipuspoble Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Fangals d'Emeryville davant la badia de San Francisco, llar dels chochenyos.

Els chochenyos (també anomenats chocheño, chocenyo) és una de les vuit divisions dels amerindis Ohlone (Costanoan) del Nord de Califòrnia. Vivien al cantó oriental de la badia de San Francisco ("East Bay"), principalment en l'actual comtat d'Alameda, i també al comtat de Contra Costa, a les muntanyes costaneres de Mount Diablo.

EL chochenyo (també Chocheño i costano de la badia est) també era el nom de la llengua que parlaven, una de les llengües ohlone que formava part de les llengües utianes. Lingüísticament, chochenyo, tamyen i ramaytush es consideren com a dialectes de la mateixa llengua.

Les tribus ohlone tenien una societat caçadora-recol·lectoras que es van instal·lar a la regió de la badia de San Francisco al voltant de l'any 500, desplaçant als esselens.[1] En territori chochenyo datacions recents dels antics Newark i Emeryville Shellmound testimonien que la zona de la badia era habitada des del mil·lenni IV aC.[2]

El territori chochenyo limita amb el dels karkins al nord (a Mount Diablo), els tamyens al sud i sud-oest, la badia de San Francisco a l'oest i se superposa una mica a l'est amb els miwoks de la badia i els Yokuts.

Durant l'Era de les Missions de Califòrnia els chochenyos foren traslladats en massa a la Missió de San Francisco de Asís (fundada el 1776) a San Francisco, i la Missió de San José de Fremont (fundada en 1797). La majoria es va traslladar a una d'aquestes missions i van ser batejats, van viure i foren educats com a catòlics neòfits, també coneguts com a indis de missió, fins que les missions van ser clausurades pel govern mexicà en 1834. Llavors el poble es van veure sense terra. Una gran majoria dels chochenyos van morir de malalties a les missions i només en restava una fracció el 1900. La parla dels dos últims parlants nadius de chochenyo va ser documentat en la dècada de 1920 a les notes de camp no publicades del lingüista la Bureau of American Ethnology John Peabody Harrington.

Avui els chochenyos s'han unit amb altres ohlone de la badia de Sat Francisco sota el nom de la Tribu Muwekma Ohlone. Cap al 2007 la tribu Muwekma Ohlone havia demanat el reconeixement federal.[3]

Tribus i viles chochenyos[modifica]

La badia de l'est i valls de muntanya cap a l'est van ser poblades amb dotzenes de tribus i pobles chochenyo. Vegeu:

Referències[modifica]

  1. Teixeira, 1997.
  2. Stanger, F. M. Editor La Peninsula Vol. XIV No. 4, March 1968, pg.
  3. Ron Russell «The Little Tribe That Could. As descendants of San Francisco's aboriginal people, the Muwekma Ohlone Indian tribe seldom gets much respect. But that could be about to change.». SF Weekly, 28-03-2007 [Consulta: 24 juliol 2012]. Arxivat 2012-08-27 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2012-08-27. [Consulta: 9 abril 2014].

Bibliografia[modifica]

  • Kroeber, Alfred L. 1925. Handbook of the Indians of California. Washington, D.C: Bureau of American Ethnology Bulletin No. 78. (map of villages, page 465)
  • Milliken, Randall. A Time of Little Choice: The Disintegration of Tribal Culture in the San Francisco Bay Area 1769-1910 Menlo Park, CA: Ballena Press Publication, 1995. ISBN 0-87919-132-5 (alk. paper)
  • Milliken, Randall. Native Americans at Mission San Jose Banning, CA: Malki-Ballena Press Publication, 2008. ISBN 978-0-87919-147-4 (alk. paper)
  • Teixeira, Lauren. The Costanoan/Ohlone Indians of the San Francisco and Monterey Bay Area, A Research Guide. Menlo Park, CA: Ballena Press Publication, 1997. ISBN 0-87919-141-4.

Enllaços externs[modifica]